Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consumptie huishoudens groeit iets, maar minder spullen verkocht voor woninginrichting

In april 2023 hebben huishoudens 0,3 procent meer producten aangeschaft dan in april 2022, meldt het CBS. Opnieuw kochten ze meer diensten, maar minder goederen.

De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in mei minder gunstig dan in april.



Minder woninginrichters
Consumenten hebben in april minder duurzame goederen aangeschaft dan in april 2022. Huishoudens hebben vooral minder spullen voor woninginrichting, elektrische apparaten, kleding en schoenen gekocht. Verder hebben ze in april 2,1 procent minder overige goederen, zoals energie, verbruikt. Hoewel het kouder was dan in april 2022, hebben huishoudens minder gas verbruikt.

Een week geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in april 4,8 procent kleiner was dan in april 2022. Het volume van de non-foodsector lag 6,1 procent lager, terwijl dat van de foodsector met 4,3 procent kromp. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Publicatiedatum: