Orderportefeuilles industrie slinken snelst in elf jaar

De NEVI Inkoopmanagersindex is verder gedaald, van 44,9 in april naar 44,2 in mei. Dat is de laagste stand sinds drie jaar, net na het uitbreken van de coronapandemie. Het aantal nieuwe orders daalde snel. Ook de snelle afname van het aantal openstaande orders duidt op zeer zwakke vraag. Het aantal openstaande orders daalde in het hoogste tempo sinds april 2012, het hoogtepunt van de eurocrisis. Dat meldt ABN Amro.De industrie gaat gebukt onder trage economische groei die wordt veroorzaakt door de snel gestegen rente en de hoge inflatie. Ondernemingen zijn nog steeds voorraden aan het afbouwen, omdat toeleveringsketens weer functioneren, financieringskosten zijn gestegen en de vraag zwak is. Vanwege de zwakke vraag verlagen ondernemingen ook de productie.

De afbouw van voorraden duurt langer dan verwacht. Het is wel aannemelijk dat overtollige voorraden inmiddels bijna zijn weggewerkt, wat na de zomer zou kunnen leiden tot aantrekkende vraag. Anderzijds zal de hogere rente leiden tot een lagere vraag naar bouwmaterialen. Vanwege hogere financieringslasten zal de bouw van woningen in de tweede helft van dit jaar dalen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.