Amsterdams Science Park past interieur aan op duurzaamheidsvisie

Op het Amsterdam Science Park zijn zeven Matrix Innovation Centers te vinden. Het nieuwste Innovation Center is Matrix ONE. Een bijzonder duurzaam gebouw waar gebruik is gemaakt van smart building technologie. Het gebouw is nagenoeg energieneutraal, heeft het BREEAM “Excellent” niveau en is demontabel. Om deze duurzame eigenschappen te onderstrepen maakt het gebouw gebruik van verschillende levende plantenwanden.

Oscar de Vos, Property Manager van Matrix Innovation Centers vertelt: “Er was behoefte aan een design dat ook moest passen bij onze duurzaamheidsvisie. Het feit dat het pand zo duurzaam is, is niet in één oogopslag te zien, de groene wanden belichamen en onderstrepen onze visie. Dat de planten bijdragen aan een verbeterde luchtkwaliteit is ook een enorme pré.”Verticale groene binnentuinen
De grootste wanden bevinden zich in een glazen trappengat, waardoor de verschillende verdiepingen op een natuurlijke manier met elkaar verbonden zijn. Hiervoor is het gloednieuwe systeem MobiPanel gebruikt. Dit unieke groene gevelsysteem is speciaal ontwikkeld om toekomstbestendig en duurzaam bouwen nog toegankelijker te maken. Het heeft verwisselbare plantcassettes in twee maten, waardoor het op zowel vlakke als ronde wanden te gebruiken is. Het LivePanel systeem is juist meer geschikt voor de wat kleinere wanden. Voor beide systemen geldt dat de planten water opnemen via een capillair microvezeldoek.In het glazen trappenhuis krijgen de planten natuurlijk zonlicht en hebben hierdoor optimale groeiomstandigheden. Een automatisch dak kan geopend worden wanneer het te warm wordt. Dat is niet alleen voordelig voor bezoekers maar ook voor de planten. De levende wanden worden van bovenaf geïrrigeerd en drainagebuizen bevinden zich vakkundig weggewerkt in de trapgoten. Alle wanden worden aangestuurd middels een irrigatiekast. Via dit systeem worden zaken als water en voeding voorzien. Middels een app kan dit alles op afstand gereguleerd worden.Biophilic design brengt gebouw tot leven
De Vos: “De groene wand geeft extra sfeer aan het pand. We wilden juist dat de sociale plekken in het pand wat meer aandacht kregen door middel van natuurlijke elementen. Er zijn daarom groene wanden geplaatst bij de trap en bij het restaurant.”

Biophilic design is een innovatieve benadering van architectuur en interieurontwerp die de nadruk legt op verbinding met de natuur. Het concept is gebaseerd op het idee dat mensen een aangeboren verlangen hebben om in contact te staan ​​met de natuurlijke wereld, en dat het opnemen van natuurlijke elementen in onze gebouwde omgeving een positieve invloed kan hebben op ons welzijn.

“Iedereen vindt de levende groene wanden geweldig! Het valt direct op. Huurders die er zaten voordat de wanden geïnstalleerd werden benoemen allemaal het enorme verschil van sfeer en de esthetische verbetering. De complete ruimte komt erdoor tot leven”, zegt de Vos.Meer informatie:
Amsterdams Science Park
www.amsterdamsciencepark.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.