'Volle magazijnen zorgen over de hele linie voor prijsdalingen'

Meubelo.nl brengt prijsontwikkeling van producten Nederlandse meubelmarkt in kaart

meubelo.nl heeft de prijsontwikkeling in de periode april 2022 - april 2023 op de Nederlandse meubelmarkt in kaart gebracht. Opvallende feiten: volle magazijnen zorgen over de hele linie voor prijsdalingen, eettafels worden steeds goedkoper, kledingkasten daarentegen zijn flink duurder geworden, boxsprings laten bijzondere prijzen zien, tuinmeubelen dalen fors in prijs, zitbanken echter zijn sinds de winter 14% duurder geworden, salontafels vertonen sinds het begin van het jaar een trend met veel schommelingen naar boven, maar ook steeds weer naar beneden.

meubelo.nl heeft alle ontwikkelingen op een rijtje gezet en geduid. Oordeel zelf.

Gemiddelde prijsontwikkeling van zes categorieën –
gebaseerd op de 100 meest geklikte producten per categorie
Dat is daadwerkelijk een sprong op 1 augustus in de zes belangrijkste categorieën. De veronderstelling is dat de nieuwe prijslijsten van de fabrikanten aan het begin van de maand van kracht werden - en leidden tot bijna 5 procent hogere prijzen. De consumenten hebben daar tijdens de belangrijkste vakantieperiode waarschijnlijk weinig van gemerkt. Tegen de herfst van vorig jaar waren de prijzen weer geleidelijk gedaald - volle magazijnen zouden daar een reden voor kunnen zijn.

Prijsontwikkeling Eettafels van de 100 meest geklikte
producten

Het is eigenlijk moeilijk te geloven dat eettafels met de huidige houtprijzen nog goedkoper zijn dan begin 2022. Na kortstondige kleinere prijsstijgingen zijn de prijzen weer gedaald. Blijkbaar is het overaanbod na de haussejaren zo groot dat de enige manier om de zaken om te buigen, sterke prijsprikkels zijn. Waardecreatie ziet er anders uit.

Prijsontwikkeling Kledingkasten van de 100 meest
geklikte producten

Er zit meestal veel hout in kledingkasten. Daarom is het prijsniveau vorig jaar enorm gestegen - meer dan 10% ten opzichte van het voorjaar van 2022. Over het geheel genomen ligt deze productcategorie ook nu aanzienlijk boven het startniveau. Kledingkasten zijn dit jaar ongeveer 5% duurder.

Prijsontwikkeling Boxsprings van de 100 meest geklikte
producten

Prijsschommelingen zijn hier aan de orde van de dag! Boxspringbedden zijn materiaal- en energieintensieve producten. In het begin van de huidige inflatie stegen de prijzen daarom ook hier aanzienlijk. De afnemende neiging tot consumeren leidde echter soms tot bijzondere prijzen!

Prijsontwikkeling Tuinmeubelsets van de 100 meest
geklikte producten

The season is now! Terwijl de prijzen voor tuinmeubelen vorig jaar stegen, vertonen de prijzen sinds het begin van het jaar een dalende trend. De reden hiervoor is dat de magazijnen vol zijn, omdat alles wat anders als onverkocht in de magazijnen zou liggen tijdens de winter, eruit gehaald moet worden, wat kostbare opslagruimte in beslag neemt.

Prijsontwikkeling Banken van de 100 meest geklikte producten


Terwijl gestoffeerde meubelen voorheen met gematigde prijsstijgingen op de markt werden gebracht, deed zich in het late najaar een ware prijsexplosie voor. Maar deze trend kon niet standhouden. Sinds eind juli zijn de prijzen met meer dan tien procent gestegen. Sinds het begin van het jaar zijn de prijzen stukje bij beetje gedaald, zodat gestoffeerde meubelen nu nog net geen 5% boven het oorspronkelijke niveau liggen - een duidelijk verschil met bijna 14% in de winter!

Prijsontwikkeling Salontafels van de 100 meest geklikte producten
Sinds het begin van het jaar vertonen salontafels een trend met veel schommelingen naar boven, maar ook steeds weer naar beneden. Dit heeft zeker ook te maken met het feit dat het vaak om containergoederen uit Azië gaat. De beschikbaarheid hangt dus samen met de locatie van het scheepvaartverkeer, wat weer van invloed is op de prijzen. Bij voldoende aanbod dalen de prijzen.

Over meubelo.nl
meubelo.nl is onderdeel van “moebel.de Einrichten & Wohnen GmbH” en is gevestigd in Hamburg, Duitsland. Sinds de lancering, ruim 20 jaar geleden, streeft moebel.de de visie na dat elke eindconsument zich passend kan inrichten en dat het algoritme de gebruiker naar de juiste leverancier leidt - of dat nu online of offline is. Daarom zijn vandaag de dag meer dan 250 online winkels en meer dan 200 lokale retailers op het platform verzameld, die meer dan 50 miljoen bezoekers per jaar helpen bij het vinden van hun nieuwe favoriete stukken. De in 2002 opgerichte "inrichtings-Google" is met meer dan 70 medewerkers al lang internationaal actief: De Duitstalige meubelzoekmachine moebel.de ging in 2007 live, het domein meubles.fr is sinds 2016 toegankelijk voor Franse klanten, het Nederlandse platform meubelo.nl werd in mei 2021 gelanceerd en moebel.de is sinds mei 2022 ook actief in Oostenrijk en Zwitserland. Voor het verdere verloop van het jaar wordt verdere uitbreiding in Europa verwacht. Er komen meer talenten bij het techbedrijf, de service- en verkeerskwaliteit wordt verder verbeterd voor de partnershops en de internationalisering wordt verder doorgezet.

Mark de Groot werkt sinds 2021 bij moebel.de voor het Nederlandse portaal meubelo.nl. Vanuit Hamburg stuurt hij onder andere de partneractiviteiten op het Nederlandse platform aan. Hierbij wordt hij dagelijks ondersteund door meer dan 70 collega‘s, die hem bijstaan met zaken als Business Intelligence, Data, Marketing, etc. Hij is ook het aanspreekpunt voor externe partijen voor alle zaken omtrent meubelo.nl.

Methodiek
meubelo.nl analyseert de prijzen van producten uit (seizoens)relevante topcategorieën. Per categorie worden de 100 meest aangeklikte producten geïdentificeerd en de prijs van deze producten wordt per 01 januari 2022 voor 100% geïndexeerd. In de loop van het jaar kan zo de prijsontwikkeling binnen een categorie en overall worden getoond en geanalyseerd. Vanwege het verwijderen en toevoegen van producten door partners en het daarmee samenhangende feit dat gegevens voor één of meer dagen niet beschikbaar zijn voor het betreffende product, is het belangrijk te weten dat de indexwaarden per categorie of totaal nooit uit alle producten bestaan. Wat de afzonderlijke producten betreft, bestrijken de Top 100-producten alle prijsgroepen, van instapmodel tot middenklasse en topklasse.
Hoogwaardige meubelen zijn meestal ondervertegenwoordigd. De totale prijsindex is opgebouwd uit de volgende 6 categorieën:
Tuinmeubelsets, Eettafels, Boxspringbedden, Kledingkasten, Banken & Bankstellen, Salontafels.

Meer informatie:
meubelo.nl
Mark de Groot
+31 (0)20 808 4500
mark.degroot@meubelo.nl 
www.meubelo.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.