De Groot Bewerkingsmachines viert 45-jarig jubileum: 'Dit is de route die we afgelegd hebben'

In mei 2023 bestaat De Groot Bewerkingsmachines 45 jaar. Het bedrijf zit nog altijd op de plek waar het in 1979 heen verhuisde, op slechts 2 kilometer van de plek waar het bedrijf ooit is ontstaan, namelijk aan Vinkenveld 3 in Rosmalen. De Groot, die zo'n 100 medewerkers telt, is uitgegroeid tot een jong en innovatief middelgroot bedrijf.In de afgelopen 45 jaar is niet alleen de markt sterk veranderd, ook De Groot als bedrijf. Van enkel handel in gebruikte machines naar expert op het gebied van bewerkingsmachines voor massief hout en plaatmateriaal maar ook kunststoffen, composieten en schuimen. Met Europa's beste merken bewerkingsmachines, eigen onderdelenmagazijn en innovatieve en vooruitstrevende servicediensten. Iets wat ongewijzigd is gebleven in al deze jaren is het vakmanschap en de liefde van alle De Groot'ers voor het werk.

"We zijn gewend om vooruit te kijken. Naar hoe de markt zich ontwikkelt, hoe de marktpositie verstevigd moet worden, vooruitkijken naar van alles. We zeggen ook vaak dat stilstand achteruitgang is. Maar terugkijken naar de route die is afgelegd, en de mijlpalen die onderweg zijn bereikt, is goed om te realiseren waar je vandaan komt", aldus de De Groot. Een mooie aanleiding om stil te staan bij het 45-jarig jubileum en de route die De Groot heeft afgelegd tot waar ze nu staat.Oprichting door Joop en Peter
Joop de Groot begint samen met zijn broer Peter in 1978 De Groot Houtbewerkingsmachines, een handel in gebruikte machines, vanuit een schuur in Nuland. Vervolgens wordt, in 1979, een houten noodgebouwtje betrokken op het industrieterrein De Kruisstraat. De Groot groeit
In de loop der jaren worden er hallen aangebouwd tot er geen plek meer was aan het Vinkenveld. Toen zijn de hallen aan de Friezenstraat aangekocht. Inmiddels staat er een showroom van 16.000 m2 met nieuwe én gebruikte machines, ruimtes voor demonstraties en trainingen, een plein, een werkplaats en opslag. Exclusieve dealerschappen
Vlak na de oprichting van het bedrijf wordt het exclusieve dealerschap van Weinig in de Nederlandse markt binnengehaald. Weinig staat destijds bekend als hét merk voor schaven en zagen. Wilhelm Altendorf vond begin 20e eeuw de formaatzaag uit en ruim 100 jaar later is deze machine niet meer weg te denken in de houtwerkplaats. Sinds de jaren '80 mag De Groot dit merk exclusief verkopen in Nederland.

In de jaren '80 ontwikkelt Biesse het eerste NC-gestuurde houtbewerkingscentrum. Wanneer ze in de jaren '90 op zoek gaan naar internationale dealers komen ze in Nederland terecht bij De Groot en al snel daarna volgt een exclusieve samenwerking.Overdrachten
Ruud de Groot, zoon van Joop de Groot, krijgt eind jaren '90 een steeds actievere rol in de leiding van het bedrijf. Tijdens de oplevering van het kantoorpand in 1997 draagt Joop de sleutel symbolisch over aan Ruud om het bedrijf verder voort te zetten. In 2009 overlijdt Joop de Groot. Vanaf dat moment komt ook Jolanda de Groot in de zaak. Samen wordt er veel geleerd, gestreden en gezorgd dat het bedrijf verder groeit.

Martijn de Groot, huidig Algemeen Directeur en derde generatie De Groot, is als zaterdaghulp gestart. Tijdens zijn studie volgt hij een Management Traineeship bij De Groot en leert zo alle afdelingen kennen. De afdeling Service is het eerste waar hij zich in vast bijt en dit gaat hem goed af. Zo goed zelfs dat vader en moeder, Ruud en Jolanda, besluiten dat het tijd is dat Martijn Algemeen Directeur wordt en zij zelf een stap terug doen. Met de volledige support van zus Daphne, die zelf ook een actieve rol heeft binnen het bedrijf, wordt Martijn in 2021 benoemd tot Algemeen Directeur.

Mijlpalen
In de afgelopen 45 jaar heeft De Groot heel wat mijlpalen bereikt, enkele moeten zeker even benoemd worden. Een van de mijlpalen die eruit springt is de revolutie die De Groot met de Conturex teweeg heeft gebracht in de Timmerindustrie. Maar ook het eerste servicecenter voor houtbewerkingsmachines in Europa,  het ontstaan van Team Automation en de uitbreiding van het productportfolio met machines voor het bewerken van kunststof. Bovendien mag de aankoop van het De Groot Bos, waardoor we een directe bijdrage leveren aan onze ambitie, niet ontbreken in deze rij. 
slide 2 of 3

Toekomst
De Groot Bewerkingsmachines zal zich de komende jaren blijven door ontwikkelen als expert op het gebied van bewerkingsmachines voor massief hout en plaatmateriaal maar ook kunststoffen, composieten en schuimen. De markt snakt naar nieuwe duurzame ontwikkelingen en oplossingen, welke nieuwe kansen bieden. Kortom, samen met hun partners blijft De Groot haar machines optimaliseren om zo de mooiste en de beste machines aan te kunnen bieden. Samen op naar de volgende 45 jaar.

Meer informatie:
De Groot Bewerkingsmachines 
Industrieterrein Kruisstraat
Vinkenveld 3
5249 JN Rosmalen
+31 73 547 1300
info@degroot.nl
www.degroot.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.