Winkelcentra drukker dan binnensteden

'In het eerste kwartaal van 2023 telden we minder passanten in de Nederlandse winkelstraten, zelfs met de winkelsluiting in de eerste twee weken van 2022 meegerekend. Het blijkt dat er 12% minder mensen door de winkelstraten liepen. Wellicht is dit voor een deel te verklaren door de koude en natte maand maart, waardoor voorjaarsaankopen voor de consument niet hoog op de agenda stonden.' Dat meldt Bureau RMC, het adviesbureau voor retail en dienstverlening.

Deze volume-afname wordt dikwijls door conversieverbeteringen en prijsverhogingen opgevangen en zo is de pijn voor retailers niet altijd voelbaar in de portemonnee. Maar daar schuilt ook het gevaar want minder mensen betekent op de lange termijn minder omzet. De online verkoop zal overigens naar verwachting in het eerste kwartaal behoorlijk zijn gedaald t.o.v. het voorgaande jaar, waar de positieve corona-effecten meetbaar waren. Het blijft lastig vergelijken.


Goossens Inspiration Store in winkelcentrum Westfield Mall of The Netherlands. Foto ter illustratie.

De verschillen tussen de winkelgebieden zijn echter groot. Zo doen de winkelcentra, niet-binnenstedelijke winkelgebieden, in de onderzoeken van Bureau RMC het beduidend beter (-7%) dan de binnensteden (-13%). Opvallend is ook dat de grote steden minder last hebben van de rustige winkelstraten dan de middelgrote steden. Zo worden er in Amsterdam in de Kalverstraat zelfs 18% meer passanten geteld in het eerste kwartaal, maar in Amersfoort (-9%) en Arnhem (-8%) minder passanten geteld. De zaterdag als winkeldag wordt belangrijker in vergelijking met de jaren ervoor en de stijging van het zondag winkelen lijkt verleden tijd. Doelgerichte winkelgebieden, beter bekend als de woonboulevards, hebben ook beduidend minder mensen (-18%) gezien in het eerste kwartaal.

Bron: RMC


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.