Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Advertorial

Nuttige veiligheidstips voor renovatieprojecten thuis

Meer mensen dan ooit hebben de afgelopen jaren geklust aan hun woning. De populariteit van DIY heeft diverse redenen. Zo steken veel mensen de handen zelf uit de mouwen vanwege het tekort aan professionals in de klus- en bouwwereld. Dit zorgt niet alleen voor forse wachttijden bij projecten, maar ook voor hogere prijzen. Daarnaast is er nog steeds een grote mismatch tussen vraag en aanbod op de woningmarkt. Veel mensen kunnen geen ander betaalbaar huis vinden dat aan hun wensen voldoet, en slaan daarom maar zelf aan het klussen. Tot slot is er vanwege de hoge energieprijzen ook nog eens een toenemende wens te verduurzamen. Ga jij ook zelf aan de slag met een renovatie? Hieronder vind je nuttige veiligheidstips.

Stevige werkschoenen
Een van de meest kwetsbare lichaamsdelen die je goed moet beschermen zijn je voeten. Stevige werkschoenen zijn daarom echt een must. Hoe beschermend werkschoenen zijn? En welke type werkschoenen je moet kopen? Voor klussen in huis zijn geen wettelijke regels opgesteld. Wel is het aan te raden werkschoenen te kiezen met tenminste een verstevigde neus volgens de S1 veiligheidsnormering. Deze werkschoenen hebben ook een zool met goede grip. Zo glijd je minder snel uit, en is de kans op een val kleiner. Comfortabele werkschoenen met verschillende veiligheidsniveaus vind je onder meer bij Engelbert Strauss. Zij bieden een zeer ruim assortiment werkschoenen in allerlei veiligheidsklassen, en helpen je de beste plusschoenen voor je renovatieproject te vinden.

Comfortabele maar stevige kluskleding
Kluskleding mag niet te strak zitten, omdat je je dan niet goed kunt bewegen. Maar het moet ook niet te los zitten, om te voorkomen dat het ergens achter blijft hangen. Werkkleding moet vooral stevig zijn, en comfortabel zitten dus. Erg populair zijn een werkbroek en shirt, eventueel aangevuld met een fleecevest. Wil je zonder problemen het een en ander aan gereedschap gemakkelijk dichtbij de hand hebben? Let er dan vooral op dat werkkleding voldoende zakken heeft.

Flexibele en stevige handschoenen
Ook je handen zijn erg kwetsbaar tijdens het klussen. Met stevige werkhandschoenen kun je een deel van deze kwetsbaarheid wegnemen. Zorg er overigens ook voor dat je wel goede flexibele handschoenen kiest. Zijn ze te stug, dan vergroot je de kans op een verwonding juist weer.

Overige beschermende materialen
Goede werkkleding, -handschoenen en -schoenen zijn echt de basis om veilig te kunnen klussen. Afhankelijk van de werkzaamheden kan het verder verstandig zijn een stofmasker, helm, gehoorbescherming of veiligheidsbril te dragen.

Een veilige klusomgeving creëren
Of je nu een landelijke, industriële, Scandinavische of moderne uitstraling gaat: naast het gebruik van beschermingsmiddelen is het tot slot ook belangrijk om een veilige klusomgeving te creëren. Zet een ladder bijvoorbeeld altijd goed stabiel neer, op een veilige plek. Zorg daarnaast altijd voor voldoende licht, zodat je goed kunt zien waarmee je bezig bent. Ook is een goede ventilatie erg belangrijk, zeker als er bouwstof vrijkomt of je werkt met chemische stoffen zoals verf of lijm.

Veel doe-het-zelvers besteden helaas maar weinig aandacht voor bescherming en veiligheid. Terwijl dit wel zo belangrijk is. Er kunnen allerlei dingen misgaan, en je wil toch graag zonder verwondingen van het eindresultaat genieten!

Publicatiedatum: