Omzetcijfers van detailhandel halen barometer woonbranche onderuit

Na drie maanden van verbetering van de stand van de woonbranche economische barometer is de graadmeter voor de woonbranche in maart toch weer onderuit gegaan. De stand van de woonbranche economische barometer is in de maand maart bijna zes volle punten gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. De barometer eindigde de maand maart op een stand van -11,6. De terugval wordt met name veroorzaakt door matige omzetcijfers van de woondetailhandel en sterk negatieve cijfers over de woningmarkt.Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand februari 2023 uitgekomen op +4,3. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in februari een toename van de omzetwaarde van 4,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder volgens het CBS. De omzetgroei werd echter volledig veroorzaakt door een hoger prijsniveau. Het verkoopvolume daalde namelijk met 4,9 procent.

Consumentenvertrouwen
Consumenten waren in maart voor de vijfde maand op rij minder pessimistisch dan een maand eerder, aldus het CBS. Het consumentenvertrouwen is echter nog laag. In maart kwam het vertrouwen uit op -39, tegen -44 in februari. Consumenten waren zowel minder pessimistisch over de economie in de afgelopen twaalf maanden als over de economie in de komende twaalf maanden. De koopbereidheid kwam in maart uit op -33, tegen -37 in februari. En vooral gunstig voor de woonbranche; de tijd voor het doen van grote aankopen vonden consumenten minder ongunstig.

Producentenvertrouwen
De stemming onder ondernemers in de industrie is in maart verbeterd. Het vertrouwen ging van 3,7 in februari naar 4,0 in maart, aldus het CBS. Dat komt vooral doordat ondernemers positiever waren over de verwachte bedrijvigheid en minder negatief over hun voorraden gereed product. Het oordeel over de orderportefeuille veranderde nauwelijks.

Woningmarkt
In februari 2023 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 11.858 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 15,5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van januari werden er in februari 9,7 procent minder bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt is van -6,6 in februari gedaald naar -15,5 in maart 2023. Daarmee vormt de woningmarkt een steeds groter probleem voor de woondetailhandel.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR  Almelo
0546 45 66 62
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.