Wat te doen bij een faillissement van een opdrachtgever?

Wanneer een bedrijf failliet wordt verklaard dan kan het zijn dat nog niet al jouw openstaande facturen door dit bedrijf zijn betaald. Het CBM, branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, vertelt wat je kan doen je te maken hebt met een opdrachtgever (afnemer) die failliet is verklaard.Vordering(en) indienen bij de curator
"Als een bedrijf failliet is verklaard, dan wordt er door de rechtbank een curator benoemd. Wanneer je een vordering op het failliete bedrijf hebt dan moet je deze vordering(en) zo spoedig mogelijk bij de curator indienen. De curator heeft namelijk het beheer over het failliete bedrijf en zal bepalen wat er met de goederen gebeurt en welke vorderingen van schuldeisers als eerste worden voldaan.

Je kan in het Centraal Insolventieregister controleren wie de curator van het failliete bedrijf is en zijn of haar contactgegevens vinden. Jouw vordering moet worden onderbouwd met de bewijsstukken dat je een vordering op het failliete bedrijf hebt. Je kan hierbij denken aan een kopie van de overeenkomst, de openstaande factuur/facturen en de van toepassing zijnde verkoopvoorwaarden.

Eigendomsvoorbehoud
Een levering van goederen onder een eigendomsvoorbehoud is te beschouwen als een levering onder de opschortende voorwaarde van betaling. Zolang de rekening niet is voldaan, vallen de goederen niet in het vermogen van een opdrachtgever die failliet is of dreigt te gaan. Je kan dan als onbetaalde leverancier de geleverde goederen terugvorderen.

Je kan alleen een beroep doen op het eigendomsvoorbehoud indien er sprake is van een rechtsgeldig overeengekomen eigendomsvoorbehoud. Wanneer je hebt geleverd met gebruikmaking van de Algemene Verkoopvoorwaarden van CBM en deze verkoopvoorwaarden juist van toepassing zijn verklaard dan heb je een eigendomsvoorbehoud bedongen. De Algemene Verkoopvoorwaarden zijn juist van toepassing verklaard wanneer je deze met offertes en/of opdrachtbevestigingen hebt meegezonden, met een verwijzing naar die voorwaarden in een begeleidend schrijven.

Goederen die je onder eigendomsvoorbehoud hebt geleverd, kan je dus van de curator opeisen. Althans, voor zover de goederen nog niet zijn verwerkt tot of in een ander product of aan een derde zijn doorverkocht, tenzij die derde wist of behoorde te weten dat het verkochte niet was betaald", aldus het CBM.

Meer informatie:
CBM
www.cbm.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.