Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Oplossingen voor krappe bedrijfsruimtemarkt nog ver weg'

De bedrijfsruimtemarkt heeft een aantal voorspoedige jaren achter de rug. Van kleine bedrijfsruimten tot grote logistieke hallen, vraag oversteeg het aanbod. In een vastgoedupdate geeft Arjen Ouwehand, Senior Sectormarktanalist Vastgoed bij de Rabobank, inzicht in de huidige staat van de bedrijfsruimtemarkt, waarbij aandacht wordt besteed aan de effecten van hoge inflatie, stijgende rentes en de recente verkiezingen. 


Aan de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen staat het pand van De Jongens Doornbos te koop.
 
De Nederlandse bedrijfsruimtemarkt (inclusief logistiek) valt anno 2023 het best te typeren als ‘zeer krap’. Er wordt bijna 7 miljoen m² aan bedrijfsruimten aangeboden. In absolute zin valt er dus het nodige te kiezen, maar het ene aanbod is het andere niet. Wat beschikbaar is, heeft niet altijd de gewenste omvang of kwaliteit. Ook liggen veel panden niet op de juiste plek. Ze zijn niet goed bereikbaar of liggen te ver van toeleveranciers en de arbeidsmarkt. In de periode 2013 tot 2022 halveerde het aanbod bovendien. Dat kwam niet alleen door een hogere opname, maar ook door herbestemming van oude bedrijfsruimten naar bijvoorbeeld woningen.

Tegenstijdigheid aan de investeringskant
Krapte bij eindgebruikers is een kans voor investeerders. Niet voor niets heeft de bedrijfsruimtemarkt zich in 2021 en 2022 ontpopt tot het grootste beleggingssegment. Goed voor respectievelijk € 6,9 en € 6,2 miljard aan transacties. Voor 2023 verwachten we een lager handelsvolume. Door de stijgende rente, maar ook doordat er minder nieuwbouw op de markt komt. Waarschijnlijk wordt de bedrijfsruimtemarkt dit jaar dan ook niet de grootste beleggingscategorie.

Sinds medio 2022 zijn vastgoedbeleggers in de greep van inflatie en rente, wat zorgt een tegenstrijdige ontwikkeling van huuropbrengsten en vastgoedwaardes. De snelle rentestijgingen van 2022 en 2023 zorgen voor een flinke waardedaling van vastgoed. Ondanks de krapte heeft ook de bedrijfsruimtemarkt hier last van, met prijscorrecties van soms meer dan 10%. Aan de andere kant zorgt huurindexatie (inflatiecorrectie) voor een dempend effect. Aangezien ook voor 2023 en 2024 een hoge inflatie wordt verwacht, maken sommige eigenaren de afweging om panden nog even niet te verkopen.

Kopers en verkopers hebben tijd nodig om te wennen aan nieuwe prijsniveaus voor vastgoed. Dat proces is al aan de gang. Het wachten is nu op stabilisatie van het renteniveau. Pas als de angst voor nieuwe rentestijgingen en daarmee verdere waardedalingen afneemt, kan de markt tot rust komen. Kopers en verkopers zullen elkaar dan weer vinden en de handel zou dan wel eens flink kunnen toenemen. Zeker in een markt met zoveel krapte en groeiperspectief als de bedrijfsruimtemarkt. Toch is het nog te vroeg om je rijk te rekenen!

Lees hier het complete artikel.

Publicatiedatum: