Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slechts 1 op 4 toeleveranciers verwacht groei

In de 1e helft van 2022 behaalden de toeleveranciers prima resultaten. In vergelijking met de periode daarvoor (2e helft van 2021) was er een toename op vrijwel alle indicatoren. In de 2e helft van 2022 is dat beeld helemaal omgedraaid. Nu zien we bij de toeleveranciers een verslechtering op vrijwel alle indicatoren. Dat meldt het CBM in de Conjunctuur Monitor 2023.  



Zo daalde het percentage bedrijven met een hogere omzet van 83% naar 47%. Tegelijk steeg het percentage bedrijven waar de omzet verslechterde van 6% naar 29%. Het percentage bedrijven met een hogere orderintake liep terug van 83% naar 47%. Tegelijk liep het aantal bedrijven waar de orderintake verslechterde op van 6% naar 35%.

Het percentage bedrijven dat meer offerteaanvragen kreeg daalde van 44% naar 18%. En 29% van de toeleveranciers had in diezelfde periode juist minder offerteaanvragen. Een vergelijkbaar beeld zien we bij scoringspercentage op offertes.

De scores op de indicator bedrijfsresultaat zijn veel negatiever dan het vorige half jaar. Slechts 35% had een beter bedrijfsresultaat. Een half jaar eerder was dat nog 67%, dat is bijna een halvering. Daarnaast steeg ook het aantal toeleveranciers met een slechter bedrijfsresultaat flink, van 6% naar 18%. Mogelijk spelen de alsmaar stijgende materiaalprijzen hier een belangrijke rol.

Opvallend is de lagere bezetting van de productiecapaciteit. De 1e helft van 2022 had de helft van de toeleveranciers een betere bezetting, dat percentage is scherp teruggelopen naar 18%, een daling van 32%. Daarnaast gaf 29% van de toe leveranciers aan dat de bezetting van de productiecapaciteit terug liep. Dat was bij de vorige meting nog 6%.

12% van de toeleveranciers heeft het afgelopen jaar meer personeel aangenomen, een daling van 32% in een half jaar. En 18% nam minder personeel aan, een stijging van 12%. Qua investeringen is de balans ook behoorlijk negatief; 29% van de toeleveranciers heeft minder geïn- vesteerd, slechts 18% investeerde meer.

Verwachtingen 1e helft 2023
De verwachtingen over het komend half jaar zijn sterk negatief. Slechts één op de vier toeleveranciers verwacht omzetgroei (24%), terwijl 35% omzetdaling verwacht. 24% verwacht meer orders, terwijl 35% juist minder orders verwacht. 18% van de toeleveranciers verwacht dat het bedrijfs- resultaat komend half jaar zal verbeteren. Daar staat tegenover dat 35% van de toe- leveranciers verwacht dat het bedrijfsresultaat zal verslechteren. Op al deze indicatoren slaat de balans dus negatief door.

Ondanks de negatieve trend verwacht toch 29% van de toeleveranciers het komend half jaar meer personeel aan te nemen, een toename van 18%. Deze stijging is min of meer in tegenspraak met de negatieve verwachtingen op de voorgaande indicatoren.

Het percentage toeleveranciers dat verwacht meer te gaan investeren is gedaald van 39% naar 24%. Daarnaast verwacht 29% minder te gaan investeren het komend half jaar. Het aantal toeleveranciers dat het afgelopen half jaar winst maakte is flink gedaald van 83% naar 59%. Ter vergelij- king: bij de woonmeubelfabrikanten maakt 54% winst en bij interieurbouwers 66%. 

Twee maal per jaar brengt Koninklijke CBM de conjunctuurmonitor interieurbouw en meubelindustrie uit. In deze monitor zijn de resultaten weergegeven die door middel van meerdere enquêtes onder de leden zijn verkregen. Dankzij die bijdrage is er een goed en betrouwbaar beeld ontstaan van de ontwikkelingen in de branche.

Publicatiedatum: