Woonmeubelfabrikanten zien sterke omzetdaling

Woonmeubelfabrikanten hadden het afgelopen half jaar een sterke daling van de omzet en de orderintake. 'In dat opzicht doen zij het beduidend minder dan de interieurbouwers, maar zien we bij de toeleveranciers in onze branche een vergelijkbaar beeld', meldt het CBM in de Conjunctuur Monitor 2023. 'Een jaar eerder scoorden woonmeubelfabrikanten beter dan interieurbouwers en toeleveranciers. Na een jaar is dat beeld omgedraaid.'Het consumentenvertrouwen staat nog steeds op een zeer laag niveau door de inflatie, kosten voor energie, gas en levensonderhoud en de oorlog in Oekraïne. Winkelbezoek trok niet aan in de 2e helft van 2022, met als gevolg een daling van de omzet en orderintake in Nederland. Daarnaast kreeg ook de export een flinke terugval door het wegvallen van internationale meubelbeurzen in Europa sinds de corona uitbraak.

Het percentage woonmeubelfabrikanten met een hogere omzet liep terug van 65% naar 38%. Dat is een forse daling van 27%. Daarnaast daalde ook het percentage woonmeubelfabrikanten met een hogere orderintake van 44% naar 38%. Een derde van de woonmeubelfabrikanten (31%) had in diezelfde periode juist een lagere orderintake. Dat is 4% minder dan in de 1e helft van 2022.

|et aantal woonmeubelfabrikanten dat meer offerteaanvragen had (12%) en een hoger scoringspercentage op offertes (13%) lag net iets boven de 10%.

Ondanks de lagere omzetgroei en orderintake had 35% van de woonmeubelfabrikanten een hoger bedrijfsresultaat. Dat is een toename van 14%. Daar staat tegenover dat ruim één op de vier meubelfabrikanten in de 2e helft van 2022 een lager bedrijfsresultaat had, net als in de 1e helft van 2022.

De bezetting van de productiecapaciteit gaf een negatief beeld. Slecht 8% noteerde een verbetering, terwijl bij 27% de bezetting van de productiecapaciteit terug liep. Ondanks de daling van omzet en orderintake heeft 27% van der woonmeubelfabrikanten meer personeel aangenomen, een toename van 18%. Ook de investeringen bleven op peil. Een derde van de woonmeubelfabrikanten heeft in de 2e helft van 2022 meer geïnvesteerd dan het half jaar ervoor.

Verwachtingen 1e helft 2023
Qua verwachtingen over de 1e helft van 2023 slaat de balans flink negatief door; 19% van de woonmeubelfabrikanten verwacht omzetgroei, tegenover 31% die omzetdaling verwacht.

15% verwacht een hogere orderintake terwijl 23% een lagere orderintake verwacht. 23% voorspelt een beter bedrijfsresultaat, maar 31% een lager bedrijfsresultaat. 4% verwacht meer personeel aan te nemen tegenover 15% die verwacht minder personeel aan te nemen. Slechts 8% van de woonmeubelfabrikanten verwacht meer te gaan investeren, terwijl 19% verwacht juist minder te gaan investeren.

Ruim de helft (54%) van de woonmeubel-fabrikanten maakte het vorige half jaar daadwerkelijk winst, een daling van 14%. Daarmee maakte 46% dus geen winst. De helft van deze groep (23%) maakte in het afgelopen half jaar verlies. Dat is een flinke toename van 14%. Ter vergelijking, bij interieurbouwers maakte het afgelopen half jaar 66% winst en bij de toeleveranciers 59%.

Twee maal per jaar brengt Koninklijke CBM de conjunctuurmonitor interieurbouw en meubelindustrie uit. In deze monitor zijn de resultaten weergegeven die door middel van meerdere enquêtes onder de leden zijn verkregen. Dankzij die bijdrage is er een goed en betrouwbaar beeld ontstaan van de ontwikkelingen in de branche.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.