Nieuwe Instituut viert 30 jaar Droog Design in Milaan en Rotterdam

Vanaf 2 mei 2023 viert het Nieuwe Instituut het dertigjarig bestaan van het innovatieve en tegendraadse Nederlandse designcollectief Droog. De tentoonstelling ‘Droog30. Design of Non-design?’ toont grensverleggende ontwerpen van een merk dat door de jaren heen net zo controversieel als geliefd is geweest. Van 15 tot 24 april is de tentoonstelling al te zien bij de Triennale Milano tijdens de Milano Design Week / Salone del Mobile.
 

Rag Chair. Foto: Lisa Gaudaire.

‘Droog30. Design of Non-design?’ viert het brutale en rebelse bestaan van Droog én de hernieuwde waardering voor het iconische Nederlandse merk. Al sinds de oprichting in Milaan in 1993 doet Droog de dingen anders. Het merk verzette zich tegen ‘droog’ functioneel ontwerp, en zag design als een kunstvorm die humor mocht bevatten en voor iedereen bereikbaar moest zijn.
 
Daarmee schiep Droog een heel eigen, grensverleggende ontwerpstroming die niet zomaar een trend was, maar een gamechanger. Droogs manier van denken is de afgelopen dertig jaar door talloze merken gekopieerd, terwijl de ontwerpen van het merk hun weg vonden naar bijvoorbeeld het Museum of Modern Art in New York en het Victoria & Albert Museum in London.
 
Aric Chen, algemeen en artistiek directeur van het Nieuwe Instituut: “Droog bracht zijn droge humor en subversieve ontwerpen naar een wereldwijd publiek - en design zou nooit meer hetzelfde zijn. Het merk drukte dertig jaar geleden zijn stempel op de wereld als de laatste ontwerpbeweging voor de komst van het internet. Wanneer we terugkijken op die geschiedenis kunnen we ons niet alleen afvragen hoe ver we sindsdien zijn gekomen, maar ook waar het vanaf hier naartoe gaat.”

Tentoonstelling
Samenstellers Maria Cristina Didero en Richard Hutten - een van de oprichters van Droog - tonen in de tentoonstelling de impact van het merk sinds de oprichting tot vandaag de dag. Uiteraard zijn de iconische, geestige, controversiële en soms ronduit bizarre ontwerpen uit de dertigjarige geschiedenis vertegenwoordigd. Zoals de Chest of Drawers van Tejo Remy, de Knotted Chair van Marcel Wanders en Cross, de tafel en bank in kruisvorm van Hutten zelf.
 
Ook zijn er videobeelden, die speciaal voor de tentoonstelling werden gemaakt door curator Maria Cristina Didero en regisseur Francesca Molteni, met anekdotes van de ontwerpers van Droog en gesprekken met andere experts uit de designwereld.
 
Daarnaast krijgen bezoekers geheel in lijn met Droogs tegendraadse mentaliteit de kans om hun mening over het merk te delen. In een interactieve ruimte zijn de ongecensureerde reacties en commentaren te zien, die fans en criticasters op sociale media achterlieten. Bezoekers worden aangemoedigd ook een reactie te plaatsen.
 
‘Droog30. Design of Non-design?’ is een samenwerking tussen het Nieuwe Instituut, Droog en Triennale Milano. De tentoonstelling is in Milaan te zien van 15 tot 23 april tijdens de Milano Design Week / Salone del Mobile en daarna van 2 mei tot 27 augustus bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Meer informatie:
Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
31(0)10-4401200
info@hetnieuweinstituut.nl
www.nieuweinstituut.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.