'Meer dan twee derde van de Nederlanders behoefte aan energie-efficiëntere woning'

In huis volledig comfortabel voelen is voor 84% van de Nederlanders één van de beste gevoelens die bestaan. Maar extremere temperaturen tijdens de winter- en zomermaanden kunnen dat gevoel wegnemen. Woningen in Nederland zijn namelijk niet gebouwd voor hoge of juist lage temperaturen, vinden twee op de vijf Nederlanders (41%). De bevindingen van het onderzoek, gepubliceerd door VELUX, laten zien hoeveel invloed temperatuur kan hebben op het woningcomfort van mensen. De stijgende woon- en energiekosten spelen hierbij een grote rol: Nederlanders vinden het lastig om hun woning tegelijkertijd comfortabel en energie-efficiënt te maken. Twee derde van de respondenten geeft aan behoefte te hebben aan een energie-efficiëntere woning.

Nederlanders benoemen verschillende redenen die een comfortabel gevoel thuis momenteel in de weg staan bij extremere temperaturen. Bij hitte zegt 62% niet te kunnen slapen en 30% zegt dat hitte een negatief effect heeft op hun stemming. In het geval van kou geven Nederlanders aan dat met name de energiekosten (69%) en het gebrek aan isolatie (44%) ervoor zorgen dat zij zich minder comfortabel voelen in huis.

Een favoriete plek
Meer dan twee derde van de ondervraagde Nederlanders geeft aan graag advies te willen over hoe zij hun woning zo inrichten dat er een aangename temperatuur in huis ontstaat. Momenteel zegt 62% namelijk nog extra kleding te dragen om het warm te hebben binnenshuis, 59% sluit alle deuren en ramen om de warmte binnen te houden en 40% drinkt meer warme dranken om op temperatuur te komen. Tijdens de zomermaanden wordt er daarentegen vooral geïnvesteerd in airconditioning, volgens zo’n twee op de vijf Nederlanders.

Hoewel Nederlandse woningen nog niet altijd ontworpen zijn om extreme temperaturen of ongewone weerspatronen aan te kunnen, gelooft VELUX dat iedere woning comfortabel moet aanvoelen; een woning is een thuisbasis waar mensen het liefst zijn. Een favoriete plek.

Marcel Vreeken, Public Affairs Manager bij VELUX Nederland, zegt: "Het ziet ernaar uit dat we in de toekomst ‘s winters en ‘s zomers te maken krijgen met steeds meer uitschieters in temperaturen. Daarom is het belangrijk om bewoners te helpen hun woningen hiertegen te beschermen. Huiseigenaren hebben verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen en zowel het milieu als eigen portemonnee te beschermen. Controleer allereerst de energie-efficiëntie van bestaande ramen en neem indien nodig isolatiemaatregelen. Deze kun je gedeeltelijk bekostigen met overheidssubsidies. Maar pas met de zomer op komst ook je eigen gedrag aan om oververhitting te voorkomen: sluit bijvoorbeeld tijdens warme zomerdagen de ramen en laat de zonwering neer.”

Meer informatie:
Velux
www.velux.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.