Advertorial

Hoe gegrond is je vloer in de verzekering?

De vloerbedekking is een uniek deel van je interieur. Subtiel aanwezig maar tegelijkertijd een echte eyecatcher. Denk er eens over na: in je woning heb je een fikse hoeveelheid vloer. Het is daarom goed om even stil te staan bij je woonverzekering, want… Is je vloer eigenlijk wel meeverzekerd?

Let op het type verzekering
Het korte antwoord op de vraag of je vloer is verzekerd is: ja. Maar het is wel belangrijk om te beseffen dat er meerdere verzekeringen zijn, en dat het per vloer verschilt op welke verzekering je aanspraak kunt maken. Laten we beginnen bij het begin: de woonverzekering.

De term woonverzekering komt in de volksmond veel voor, maar eigenlijk betekent dit een combinatie van een inboedel- en een opstalverzekering. Dit zijn twee verschillende verzekeringen die vaak samen worden afgesloten, maar ook los afsluitbaar zijn. Je hebt ze ook niet altijd allebei nodig; dit ligt aan je woonsituatie. Geen van deze verzekeringen is verplicht.

Een inboedelverzekering dekt schade aan alles wat in je woning staat. Denk aan je meubelen, maar ook kleding die je hebt hangen, alle boeken in je kast, en pannen in de keuken. Kort gezegd is de inboedelverzekering voor alles wat je meeneemt als je verhuist.

De opstalverzekering is het tegenovergestelde en verzekert het huis zelf. Alle schade aan ingebouwde apparatuur, de muren, het plafond… Alles wat nagel-, aarde-, of wortelvast aan de woning of de bijbehorende grond zit. Dus ook de schutting, de bomen en het schuurtje in de tuin.

Je hebt niet altijd beide verzekeringen nodig. Als je een huis huurt, hoef je daar vaak geen opstalverzekering voor te hebben. Die heeft de eigenaar van het pand. Als je een appartement hebt gekocht, is er vaak een Vereniging van Eigenaren aanwezig om ervoor te zorgen dat het hele pand verzekerd is.

Tip tussendoor: je ruiten zijn niet meeverzekerd op bovenstaande verzekeringen. Daarvoor moet je een aparte glasverzekering afsluiten.

En mijn vloer dan?
Maar waar is dan je vloer op verzekerd? Het ligt aan het type vloer. Als deze bijvoorbeeld met stevige lijm of spijkers is vastgemaakt aan de grond, dan moet je bij de opstalverzekering zijn. Maar gaat het om kliklaminaat, wat je zo los kunt trekken? Dan is het iets voor de inboedelverzekering.

Om te voorkomen dat de opstalverzekeraar en de inboedelverzekeraar naar elkaar wijzen als er schade ontstaat, is het slim om deze twee verzekeringen bij dezelfde verzekering onder te brengen. Als de verzekeraar sowieso moet betalen, maakt het niet uit op welke van deze verzekeringen je de claim indient.

Goed om te weten: als je zelf de schade aanricht, door bijvoorbeeld iets te laten vallen, moet je wel een allrisk-dekking hebben. Ongeacht of je nu op je inboedel- of opstalverzekering wil claimen.

Huurdersbelang
Oké, leuk en aardig. Maar stel dat je een huis huurt en je hebt daar een nieuwe vloer in laten leggen. Deze zit vast aan de bodem en valt dus onder de opstalverzekering. Echter: je hebt geen opstalverzekering, want het huis is niet van jou. Moet je hier dan een aparte verzekering op afsluiten?

Nee, gelukkig niet. Veel inboedelverzekeraars hebben iets wat huurdersbelang heet. Dit is als het ware een klein stukje opstal op je inboedelverzekering, bedoeld voor verbouwingen of aanpassingen in een huis waar je geen eigenaar bent. Je kunt dus met een gerust hart enkele aanpassingen doen in je huurhuis.

Let wel op de dekking, die is vaak maar beperkt. Je kunt deze ophogen, maar dan moet je wel rekenen op een iets hogere premie.

Ben je wel eigenaar, maar heb je geen opstalverzekering? Dan heet deze dekking het eigenaarsbelang. Deze werkt verder precies hetzelfde als het huurdersbelang.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.