Jilt Prins van De Bijnen Meubelgroep: "Als je iets van ons afneemt, is je investering geborgd"

Dino van de Voorde, de derde generatie binnen De Bijnen Meubel Groep, zit niet strak in het pak achter zijn bureau. Nee, de directeur-eigenaar draait volop mee in de fabriek. Dat is niet zomaar een productieruimte, maar een hypermoderne fabriek waar robots en (bijna) volledig geautomatiseerde machines het voor een groot deel voor het zeggen hebben. "We zijn het verlengde van de interieurbouwer geworden", vertelt Dino tussen de bedrijvigheid door. "Maandelijks krijgen we er één a twee klanten bij die hun werk aan ons uitbesteden."

Terwijl directielid Jilt Prins een rondleiding geeft, is het prachtig om te zien hoe alles werkt en draait in deze immense fabriek. Hier is voor miljoenen euro's geïnvesteerd, dat is wel duidelijk. "Twintig jaar geleden draaiden we vooral series van 50 stuks, nu hoofdzakelijk 50 series van 1 stuk", geeft Jilt het verschil aan. Hij werkt sinds 1983 voor De Bijnen Meubelgroep. Eerst als vertegenwoordiger, sinds 1987 zit hij in het managementteam. 


Directeur-eigenaar Dino van de Voorde (r.) met directielid Jilt Prins.

Meubelindustrie Van de Voorde en De Bijnen Meubelgroep zijn bedrijven die volop actief zijn in de Interieurbranche en daarin een breed scala aan markten in binnen- en buitenland bedienen. De Bijnen Meubel Groep van de familie Van de Voorde is zowel meubelfabrikant als grossier met een eigen fabriek in Hulst. Het bedrijf, dat op een terrein van 3 hectare is te vinden waarvan liefst 80% is bebouwd, heeft veel geïnvesteerd in automatisering, waardoor de verschillen in loonkosten tussen de Zeeuwse onderneming en het buitenland minder groot zijn. Er kan concurrerend en bovenal dichtbij geproduceerd worden. Anno 2023 wordt steeds meer op basis van made-to-order gewerkt. 


Op het dak van de bedrijfsgebouwen liggen 3000 zonnepanelen.

Energiecrisis
De energiecrisis gaat aan Bijnen grotendeels voorbij, want het produceert volledig energieneutraal. Alleen al op het dak liggen 3000 zonnepanelen, goed voor een opbrengst van 1,2 Megawatt aan elektriciteit. Verder heeft het een High-Capacity verwarmingsinstallatie, waarin al het houtafval wordt omgezet in warmte voor het hele complex. In tijden waarin verwarming niet noodzakelijk is, worden de houtsnippers geperst in blokken voor later gebruik. Wel heeft het te dealen met een kostenstijging van de benodigde materialen.
Jilt Prins: "Ik zeg altijd tegen mijn klanten - en dat klinkt een beetje eigenwijs - als je iets van ons afneemt, dan is je investering geborgd. We zijn een gezonde, kapitaalkrachtige holding met een lange termijnvisie. Ons pluspunt is dat we in tal van branches actief zijn. Dat zorgt voor cashflow. Bedrijven die het loodje leggen zijn vaak actief in maar één productgroep. Anno 2023 kun je als onderneming echt niet meer in één segment actief zijn. Wij zijn heel breed bezig. Dan moet je wel scherp aan de wind zeilen. Dat vergt veel op het gebied van automatisering en capabele mensen."

Een kijkje in een van de productieruimtes, waar ook nog de nodige handwerk geleverd wordt.

Afwachtende markt
Volgens Prins is de meubelmarkt een afwachtende markt. "Iets nieuws bedenken is vaak een doorgaand proces van jaren. De meubelindustrie in Nederland stelt niets voor. Dat is wat anders dan de markt van interieurbouwers. Steeds meer partijen vinden ons. Zo zijn we nu druk met een houtpanelenproject voor een hotel in Amerika. Dan heb je het over 750 kamers. Daarnaast zijn we bezig met een hotel in Nederland, waarvan onze opdrachtgever 300 kamers vernieuwt. Niet iedereen kan dat, onze fabriek is er helemaal voor ingericht. Zo zijn we ook voor een bekend juweliersmerk in Europa bezig, waarvoor we de finishing van alle winkelinrichtingen mogen verrichten. Op die manier worden we constant getriggerd om nieuwe materialen toe te passen. Daar gaan we heel ver in."
"Binnen ons retailbeleid werken we met diverse configuraties, zodat dealers onze producten aan consumenten kunnen visualiseren om het verkoopproces te bevorderen. Een kleine wijziging kunnen we direct doorvoeren. We hebben alle data voorhanden."

Ouwe lullen
Jilt Prins, zelf 61 jaar en nog zo fit als een hoentje, neemt geen blad voor de mond. "In onze sector zijn veel ouwe lullen. Ik ben op mijn 21e in de meubelbranche begonnen, toen zag je veel meer jonge mensen. Het aantal 'jongeren' is dun bezaaid. Voor ons als directie reden om de 48-jarige Ellen Ruymbeek als commercieel manager aan te stellen. Dat is in mijn ogen betrekkelijk jong. Vooringenomenheid speelt namelijk een grote rol in een wereld die snel verandert. Daar hebben we in onze sector veel last van", aldus Jilt, die in een vrij platte organisatie werkt, een club met 45 werknemers.


Data van zelfgemaakte ontwerpen kunnen zonder tussenkomst van mensen doorgestuurd worden naar de machines in de productie.

Kastenconfigurator
Het is al eerder geschreven: De Bijnen Meubelgroep ziet al een geruime tijd een boost in de verkopen van collecties die door middel van een kastenconfigurator samengesteld kunnen worden. Het verkopen van kasten met veel maatwerk en opties vereist normaal een complex salesproces. Voor haar collectie is speciale software ontwikkeld om deze complexe salesprocessen super eenvoudig te maken. Data van deze eigen online gemaakte ontwerpen kunnen dan zonder tussenkomst van mensen doorgestuurd worden naar de machines in de productie. Dit alles werkt ook nog eens foutloos en kostenbesparend.

Dat zijn dus belangrijke USP's, zo wordt duidelijk als Prins de rondleiding in de fabriek vervolgt. Elke klant die de showroom bezoekt - waar de actuele meubelcollectie onder de labels FBM, Goretti, VDV Meubelen, Juvo, Zondag's meubelen en Adatto zijn te vinden - wordt getrakteerd op een stevige wandeling door de indrukwekkende fabriekshallen, die voert langs zaagstraten, spuiterijen, schuurmachines, assemblageafdelingen, montageplekken en ga zo maar door.

Geweldig goed fundament
Tot slot. Een ding is duidelijk: Bijnen staat in de startblokken voor een hoopvolle toekomst. Het is een van de weinige meubelfabrieken in Nederland die zo verregaand geautomatiseerd is. "Er staat hier een geweldig goed fundament", weet ook Jilt, die eveneens sportief (lees: hardlopen) en politiek (lees: actief voor een lokale partij in de commissie middelen) gezien zijn mannetje staat. En ook nog tijd vindt om in een bandje te spelen...

De Bijnen Meubelgroep heeft het vervoer in eigen hand.

Meer informatie:
De Bijnen Meubelgroep
Evenaar 4
4561 PG Hulst
Tel 0114 -38 10 50
info@bijnen.nl 
www.bijnen.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.