Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Opgespaard geld blijft groeien'

Ondanks historisch hoge inflatiecijfers en druk op de koopkracht van huishoudens wordt er stevig doorgespaard. Overheidssteun, loonstijgingen en hoge arbeidsparticipatie verklaren de mysterious savings. "Aangezien we verwachten dat deze hoge niveaus van sparen niet houdbaar zijn gaan we ervan uit dat de spaarquote geleidelijk naar beneden komt. Het opgebouwde spaargeld tijdens de pandemie blijft een buffer", meldt Aggie van Huisseling, econoom bij ABN Amro.



Ondanks historisch hoge inflatiecijfers en druk op de koopkracht van huishoudens wordt er stevig doorgespaard. In maandelijkse spaardata van De Nederlandsche Bank (DNB) zien we dat het spaargeld blijft toenemen. De netto inleg – ingelegd spaargeld minus opgenomen – is in de staart van 2022 en de eerste maand van 2023 wederom flink gestegen. Dit betekent dat het opgespaard geld blijft groeien. Daarnaast wordt er niet massaal ontspaard; in heel 2022 groeide het spaargeld aangezien de netto inleg elke maand positief was. Ook de spaarquote – het percentage van het beschikbaar inkomen dat gespaard wordt – is tot en met het derde kwartaal van 2022 nog verhoogd vergeleken met voor de pandemie.

Van Huisseling: "Aangezien we verwachten dat deze hoge niveaus van sparen niet houdbaar zijn gaan we ervan uit dat de spaarquote geleidelijk naar beneden komt – zo zal deze in het vierde kwartaal mogelijk al gedaald zijn – en daarmee meer mogelijkheden geven voor consumptie. De consumptie van Nederlandse huishoudens bleef tot het vierde kwartaal van 2022 nog op peil en groeide zelfs met 0,9% kwartaal-op-kwartaal. Dit staat in schril contrast met de koopkrachteffecten van de hoge inflatie en roept de vraag op hoe het kan dat de netto inleg nog positief is. Waar komen deze mysterious savings vandaan?"

Lees hier het complete artikel.

Publicatiedatum: