Michel en Martijn Gelissen van 30-jarige Frezoli Lighting:

"Schot in de roos waren de industriële lampen, die we als eerste bedrijf op de markt brachten"

Hier wordt nog ouderwets met de hand gewerkt. Niks geen massaproductie of lopende bandwerk, waardoor stuk voor stuk bijzondere armaturen worden gemaakt. Frezoli Lighting is een Brabants familiebedrijf met ruim 30 jaar kennis en ervaring. In 1990 gestart als TierlanTijn Lighting, in '93 verder gegaan als Frezoli met kleinschalige producties van eigen ontworpen verlichting. In de loop der jaren uitgegroeid naar een bedrijf met klanten over de hele wereld. Trouw gebleven aan haar roots door alle collecties zelf te ontwerpen en grotendeels zelf te produceren.

Aan het roer staan de broers Michel (57) en Martijn Gelissen (54). Surfplanken lagen ten grondslag aan de oprichting van het verlichtingsbedrijf. Anno 2023 zijn de sportieve broers nog volop in beweging. Michel is vooral de (be)denker, de uitvinder, Martijn de doener. Wonen360 ging haar licht opsteken in Rijsbergen, waar Frezoli sinds jaar en dag gehuisvest is. Op een steenworp afstand van de ouderlijke boerderij waar ma Gelissen nog steeds woont en waar het ooit in een schuurtje begon.


Michel en Martijn Gelissen in de showroom in Rijsbergen. 

Te midden van de actueelste verlichtingscreaties in de showroom blikken de mannen terug op 30 jaar Frezoli Lighting, opgericht door Martijn. De tijd gaat blijkbaar zo snel in Brabant dat ze niet eens in de gaten hadden dat ze dit jaar dat parelen jubileum kunnen vieren. Er ging geen lichtje branden, om het zo maar zeggen...
Officieel begonnen ze drie jaar eerder, met TierlanTijn Lighting. Een uitvloeisel van surfplanken die ze zelf maakten. Het materiaal dat ze hiervoor gebruikten, daarmee konden ze ook decoratieve ornamenten en pilaartjes maken.  Al snel werden het ornamenten voor armaturen. Omdat die tierelantijntjes al gauw uit de mode raakten, gingen ze verder met robuuste lampen onder de sjieke naam Frezoli, Italiaans voor tierelantijn. "Op een dag kregen we een mail uit Italië met de vraag hoe we aan deze naam kwamen. Bleek het om een familie Frezoli te gaan", zegt Michel, die de naam bedacht."
15 jaar geleden stonden ze voor de eerste keer op de beurs in Parijs, dat gaf hun bedrijf een internationale boost.


De broers geportretteerd op de vorig najaar gehouden Maison&Objet.

Michel is de ontwerper en het creatieve brein van het succesvolle label. Martijn ziet zichzelf als het manusje van alles. Op die manier vullen de twee elkaar mooi aan. Op de Parijse najaarsbeurs Maison&Objet werd de nieuwe collectie Fluente geshowd; armaturen van gegoten aluminium in een gepatineerde brons kleur die niet gepolijst zijn waardoor de ingewassen nerfstructuur goed te zien is. Deze lamp is verder voorzien van platte ledverlichting, die ze speciaal in China hebben laten maken. De eerste oplage - een paar honderd - was in mum van tijd uitverkocht."

Fluente, geïnspireerd op een lavastroom dat de vulkaan afloopt.

Winstpakker
Ook succesvol is de nieuwe collectie Pebble. "We hadden die al in het wit en zwart, daar is nu oud-brons c.q. oud gemaakte messing bijgekomen. We zorgen doorlopend voor nieuwe collecties." 
Niet alle nieuwigheden zijn (direct) raak. "Zeker de helft slaat niet aan - en dat is dan wel een teleurstelling - of vinden klanten pas na verloop van tijd interessant, omdat we soms vooruit lopen op trends", zegt Michel. "Een schot in de roos waren de industriële lampen. Daarmee kwamen we als eerste bedrijf op de markt. Die lijn was een echte winstpakker, nooit gedacht dat het zo'n hype zou worden. Nu nog loopt deze collectie goed, met name voor projecten in het buitenland. Als een bepaalde collectie eenmaal goed loopt, dan wordt daar op voortgeborduurd." 


Lampen uit de collectie Pebble.

Eindafwerking
Frezoli Lighting doet heel veel zelf, maar het gieten van bepaalde armaturen wordt uitbesteed. Martijn: "We kleuren zelf. De eindafwerking hebben we in eigen hand, maken we bijzonder, waardoor we ons kunnen onderscheiden van andere productiebedrijven. Als een model succesvol is, maken we in lijn daarvan vaak kleinere of juist grotere."

ETC Design Center Europe
Naast M&O heeft Frezoli Lighting al meer dan 12 jaar een vaste stand op het ETC Design Center Europe. "Daar voelen we ons thuis tussen veelal andere exclusieve merken. Qua sfeer past dit inkoopcentrum goed bij ons bedrijf. Tevens vinden we het fijn om naast Rijsbergen ook in het midden van het land een showroom te hebben.
Onze klanten komen uit heel Europa, maar ook uit landen als Nieuw-Zeeland en Australië. Ja, zelfs in China worden onze lampen verkocht. In ons land zijn het veelal de betere woonwinkels die ook in de projectbranche actief zijn. Dimbare vloerleeslampen, dat zijn onze meest verkochte producten", vertellen de twee. 

Trots
Natuurlijk zijn de broers trots dat het bedrijf al 30 jaar bestaat. Martijn: "Ik heb nooit een baan gehad. We komen ook niet uit een ondernemersfamilie, maar waren wel altijd aan het knutselen in een schuurtje op de boerderij waar ons ma nog steeds woont.  Daar liggen nog steeds spullen van ons opgeslagen", besluiten ze glimlachend.


De industriële collectie Bizz.

Meer informatie:
Frezoli Lighting
De Waterman 12
4891 TL Rijsbergen
+31 (0)76 596 4413
info@frezoli.com 
www.frezoli.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.