Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fa Quix: 'Tussen woord en daad van onze bewindslui gaapt dikwijls een Grand Canyon'

“Wallonië ontvangt Vlaamse ondernemers met open armen” citeerde het magazine Ondernemen van Voka West-Vlaanderen Paul Magnette, de voorzitter van de Franstalige partij Parti Socialiste. De PS-voorzitter wijst onder meer op de beschikbare ruimte die in Wallonië nog genoeg voorradig is, terwijl die in Vlaanderen almaar krapper wordt.



Fa Quix, directeur-generaal van Fedustria reageert hierop in zijn blog: "Dat laatste klopt, maar of het ondernemingsklimaat in Wallonië beter is dan in Vlaanderen? Vooreerst leven we nog altijd in een Belgisch kader. En dat bepaalt nog steeds voor een groot deel het arbeidsrecht en de belastingen. Daar zit nu de Vivaldi-regering aan het stuur. En wat is het resultaat? Een hele reeks nieuwe verplichtingen en lasten voor de bedrijven. U gelooft mij niet? U kan dat in extenso lezen in de vorige Fedustria News (nr 3 van 22 februari) lezen. Let op: het is een lang artikel geworden…

Deze federale regering is dus NIET bedrijfsvriendelijk. En wie zit daar prominent aan de knoppen? Juist, de partij van Paul Magnette. Heeft die dan zoveel macht? Ze bokst alleszins boven haar gewicht… en hoe kan dat? Omdat zij kan rekenen op een meerderheid van 5 linkse partijen op 7 in de federale regering. Het weerwerk van de Franstalige en Vlaamse liberalen is lovenswaardig maar loopt vaak stuk op het linkse blok in de Vivaldi-coalitie.

De concurrentiekracht van de bedrijven is belangrijk zegt Paul Magnette in datzelfde interview voor Voka. Ja, zégt hij. Maar meteen vervolgt hij met de boodschap dat de koopkracht voor zijn partij prioritair is en looft hij het mechanisme van de automatische loonindexering: “Dat is een goede zaak.” Terwijl net de loonindexering ervoor zorgt dat de concurrentiepositie van onze productiebedrijven erop achteruitgaat, zeker tegenover onze buurlanden. De geplande fiscale hervorming dan maar? Neen, die dient volgens Magnette niet om de bedrijven een duwtje in de rug te geven, maar wel om het nettoloon te verhogen. Concurrentiekracht? Tussen woord en daad van onze beleidsmakers gaapt dus dikwijls een Grand Canyon.

Nog een voorbeeld? De zo geroemde ‘arbeidsdeal’. De PS-voorzitter pocht ermee dat de ambitie van 80 % werkzaamheidsgraad uit zijn koker komt. Maar waarom staan er in die arbeidsdeal net géén maatregelen die de werkzaamheidsgraad verhogen? En ook al haalt Vlaanderen evenmin die 80 %, toch ligt die in Wallonië nog substantieel lager. Zou Paul Magnette niet beter eerst in eigen regio zijn regering de opdracht geven om een bedrijfsvriendelijker omgeving te scheppen, zodat ‘ondernemen’ er meer loont en er daardoor meer privéjobs zouden kunnen worden gecreëerd? Neen, liever pleiten voor nóg méér overheid… Tja", besluit Fa.

Meer informatie:
Fedustria
www.fedustria.be

Publicatiedatum: