Heino Ploegmakers over zijn samenwerking met SDB Vitrinebouw

"Mijn vak als UV-verlijmer bestaat voor 95 procent uit schoonmaken"

Bij SDB Vitrinebouw draait het om de details (zichtbaar en onzichtbaar), want die maken het verschil. Eén van hen die daarvoor zorgt is Heino Ploegmakers. Hij gaat in op een specifiek onderdeel: het UV-verlijmen van glas op glas, en soms ook op metaal of hout.

Heino runt tweemanszaak Studio Ploegmakers met zijn vriendin. Samen ontwerpen, maken en repareren ze glazen meubels en vitrines voor de zakelijke markt. "Verlijmen is echt mijn pakkie an: dit doe ik al tweeëntwintig jaar. Dat is overigens best bijzonder, want veel UV-verlijmers zijn er niet meer.”Heino Ploegmakers, van Studio Ploegmakers, aan het werk.

Hoe ziet trouwens de samenwerking met SDB Vitrinebouw eruit?
“Sinds dit voorjaar huren ze me in voor al het verlijmingswerk. Dat varieert van een uur tot een dag in de week. Als ik in de werkplaats kom, heeft werkvoorbereider Ted de opdrachten al klaar staan, inclusief de tekening en het glas. Ben ik klaar, dan gaat het glas naar de volgende vakman: op de montage-afdeling.”

Wat moet je als UV-verlijmer in huis hebben?
“Het klinkt misschien gek, maar het reinigen van het glas is het allerbelangrijkst. Sterker nog: mijn vak bestaat voor 95 procent uit schoonmaken. Doe je dat niet? Dan is de verbinding in het eindproduct niet kraakhelder. Verder moet je als UV-verlijmer technisch inzicht hebben en vooruit kunnen denken. Bijvoorbeeld over welke delen je het eerst verlijmd, op welke plekken de meeste belasting komt en hoe een vitrine gemonteerd wordt. Hoe je dat leert? Het is vooral een kwestie van ervaring.”

Hoe zie je dat een verlijming door een vakman gedaan is?
“Als je de verlijming niet ziet! Die moet namelijk zo strak zijn dat de lijm onzichtbaar is: zonder belletjes of verkleuring. Ook moet de hoek precies kloppen. Want als ik in het begin één millimeter afwijk, werkt dat door tot een afwijking van wel vier millimeter. Mijn werk vraagt dus om de nodige nauwkeurigheid.”

Wat zou bij SDB de ultieme uitdaging zijn?
“Dat zou een vitrine zijn met alleen maar glasplaten die in verstek verlijmd moeten worden. Met een normale plaat kun je nog wel een beetje spelen, maar in dit geval merk je al de gevolgen van een minimale afwijking van 0,1 millimeter. Als het dan toch lukt, móét dat veel voldoening geven. Al ligt de lat hier sowieso hoog. En dat komt goed uit, want daar hou ik van", besluit Heino.

Meer informatie:
SDB Vitrinebouw
Vinkenveld 6B
5249 JP Rosmalen
(+31) 073 6339133
info@sdb.nu
www.sdbvitrine.com

Studio Ploegmakers
Hagelkruisstraat 4
5348 TC Oss
0655363995
studioploegmakers@gmail.com
www.studioploegmakers.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.