Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Advertorial: Groot dak? Regenwater opvangen in een betonnen put!

Klimaatverandering zorgt ervoor dat het vaker hevig en kort regent in ons land. Maar als je slim met regenwater omgaat, heb je alleen maar voordeel van tijdens de steeds langer wordende zomers. Die lange zomers zijn natuurlijk superleuk! Lekker barbecueën en heerlijk lang ’s avonds op je nieuw aangelegd gazonnetje zitten kletsen met vrienden. Je kan kiezen voor minder tegels in je tuin, meer groen voor je deur of je vangt het regenwater op een uitgekiende manier op. Hierdoor kan je het later gebruiken om je planten water te geven, het toilet door te spoelen of je auto te wassen. Bij veel landelijke woningen worden al ronde betonputten gebruikt om regenwater op te slaan, gebruik daarom een ronde betonput onder de grond bij je woning als slimme regenwateropvang!

Bovengronds of ondergronds opvangen
Regenwater opvangen is een heel goed idee. Je hebt in de toekomst dan minder overlast van al dat water en je gebruikt het regenwater op een manier die jou op dat moment van het beste uitkomt. Je kan het water als verkoeling gebruiken, je kan het gebruiken om tijdens een droge periode je tuin water te geven, je kan een installatie laten aanleggen om je toilet mee door te spoelen en je kan het water gebruiken om je vijver of zwembad mee aan te vullen. Op die manier heb je alleen maar voordeel van al die korte en hevige buien! Je kan kiezen tussen bovengronds regenwater opvangen en het ondergronds opvangen van regenwater. 

Hoe dat bovengronds gaat, weet iedereen: met de regenton! Of gewoon de regen neer laten komen in je tuin. Maar die moet dan wel voor het grootse deel uit aarde en beplanting bestaan. Geen tegels! Dan loopt het water namelijk niet snel de grond in en gaat het via afvoerputjes het riool in met het gevaar dat het gaat overstromen.

Regenwater ondergronds opvangen gaat anders. Het regenwater dat op je dak neerkomt, gaat dan via de regenpijp naar bijvoorbeeld infiltratiekratten. Hier vang je het regenwater op en houd je het tijdelijk vast. Dit is een uitstekende manier om het regenwater heel geleidelijk weer aan de aarde, de bodem, terug te geven. Een andere manier is gebruik maken van ondergrondse regentanks of ondergrondse betonnen waterputten.

De betonput of de betonnen put
Betonnen putten of betonputten gebruik je als opslag voor vloeistoffen, en ook voor regenwater! Een van de voordelen van ondergronds opslaan van regenwater is dat het water langer koel blijft dan in bovengrondse wateropvang, waardoor de kans op algenvorming aanzienlijk wordt verminderd. Je houdt een betere waterkwaliteit en in je tuin of langs je woning houdt je ruimte vrij boven de grond. Betonnen putten zijn sterker dan kunststof putten. Bovendien is een ronde betonput nog sterker dan een rechthoekige betonput en de ronde betonnen put heeft al snel een groter volume.

Zwaar verkeer
Betonputten bestaan in drie verkeersklassen: Verkeersklasse A, B en C.
-Verkeersklasse A: voetgangers, fietsers en 60 cm gronddruk – 15 kN
-Verkeersklasse B: personenauto's en bestelbusjes tot 3500 kg – 125 kN
-Verkeersklasse C: laagfrequent middelzwaar vrachtverkeer – 250 kN

Voor een woning is een betonput van verkeersklasse A vaak al voldoende. De ronde betonputten voor regenwater zijn bij BUMA handel in de volgende diameters leverbaar:

-170 cm
-225 cm
-280 cm
-348 cm
De kleinste ronde betonput heeft een volume van 2.000 liter en de grootse betonput kan 20.000 liter regenwater opvangen.

Conclusie
Regenwater opvangen met een ronde betonput is praktisch en goed doordacht. Je slaat gemakkelijk een paar duizend liter zacht en schoon regenwater op wat je later perfect kan hergebruiken. Ga snel naar BUMA handel en zoek de voor jou geschikte ronde betonput uit.

Publicatiedatum: