Huishoudens besteden bijna 10 procent meer

In december 2022 hebben huishoudens 9,9 procent meer besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, dan in december 2021. Aan diensten hebben ze bijna 20 procent meer uitgegeven, terwijl ze aan goederen 0,6 procent minder hebben besteed, meldt het CBS.

De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in januari wat gunstiger dan in december.Omstandigheden consumptie in januari wat gunstiger
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie in de consumptieradar. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de consumptie door huishoudens, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de consumptie.

Volgens de consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in januari wat gunstiger dan in december. Consumenten waren minder pessimistisch over hun financiële situatie in de komende 12 maanden. Verder was de stijging jaar op jaar van de werkzame beroepsbevolking groter en waren industriële ondernemers positiever over hun personeelssterkte. De prijsstijging jaar op jaar van bestaande koopwoningen was echter kleiner en de jaar-op-daling van de beurskoersen was groter.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.