Hogere overdrachtsbelasting niet erg doeltreffend

NVM: 'Vooral kopers van commercieel vastgoed worden geraakt'

Met ingang van 1 januari 2023 is de overdrachtsbelasting voor niet-woningen verhoogd naar 10,4%. Het beoogde doel van de verhoging is om starters en doorstromers meer kans te geven om een woning te kopen. Dit doel wordt nauwelijks behaald. Bijkomend gevolg: het zijn vooral de kopers van commercieel vastgoed die worden geraakt. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).Recent kwamen belastingadviseurs tot de conclusie dat slechts 30% van de verwachte extra belastingopbrengst van € 1 miljard komt van woningbeleggers, de doelgroep waarvoor de overheid de verhoging van de overdrachtsbelasting heeft ingevoerd. De resterende 70% wordt betaald door MKB-ondernemers en andere beleggers.

Dit gebeurt zonder dat hier een duidelijk (beleids)doel tegenover staat anders dan een budgettaire opbrengst, erkent staatssecretaris Van Rij. De tariefstijging leidt tot een rem op investeringen in bedrijfsmatig vastgoed én in woningbouwontwikkelingen. Met alle gevolgen voor de economie en de urgente woningbouwopgave van dien.

Na eerdere acties van NVM Business om de verhoging tegen te gaan, ondernemen we opnieuw actie richting Den Haag ondernemen om de negatieve gevolgen van de verhoging onder de aandacht te brengen en deze zo snel mogelijk terug te draaien.

Bron: NVM


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.