'Intercarpet zorgt voor doorbraak tapijtindustrie'

Intercarpet uit Aalten heeft een productiemethode ontwikkeld om tapijt volledig circulair te produceren. Om de productiefaciliteit in Blokzijl geschikt te maken voor deze innovatie, heeft het bedrijf financiering geregeld bij Oost NL (vanuit het Participatiefonds Oost NL) en de Rabobank. 

Intercarpet wil voorloper zijn op het gebied van circulariteit. Het bedrijf heeft samen met onderwijsinstellingen, grondstofleveranciers en haar eigen team circulair tapijt ontwikkeld. Dit betekent dat het tapijt volledig gerecycled kan worden en uit oud tapijt weer garens kunnen worden gemaakt voor productie van nieuw tapijt.

Nieuw productieproces leidt tot doorbraak
De uitdaging bij recycling zit ‘m onder meer in het ‘backen’ van tapijt. In het conventionele proces worden de garens in dit proces met latex gebonden, maar deze backing is vrijwel onmogelijk te scheiden van het overige garen. Dit maakt recyclen van een tapijt bijna onmogelijk.

De nieuwe ‘coatinglijn’ van Intercarpet brengt thermoplasten op de achterkant van het tapijt aan. Door deze coating elektrisch op te smelten, versmelten de garens en de tapijtrug met het tapijt . Omdat de coating uit dezelfde polymeer familie komt als de rest van het tapijt, is het gehele tapijt te recyclen.

Bron: oostnl.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.