ABN Amro: Duurzaamheidsrun bij woningeigenaren

Warmte en energie is (te) duur. Het raakt iedereen hard in de portemonnee en dat vraagt om actie. Zo nam vorig jaar het aantal geïnstalleerde warmtepompen met 37% toe. En de wachttijden voor het installeren van zonnepanelen of gevelisolatie lopen alleen maar op. Als je bijvoorbeeld nu een aanvraag doet als particulier voor spouwmuurisolatie, dan ben je misschien nog net voor de zomer aan de beurt. Althans dat was bij mij het geval. Maar vergeet ook niet de toegenomen populariteit van vloer- of dakisolatie. Alles wordt aangegrepen om de energierekening omlaag te brengen. Dat schrijft 
Casper Burgering, Senior Econoom Sustainability Research bij ABN Amro.

Run op groen
De stijgende energieprijzen brengen dus veel teweeg. Het gaat van energiecrisis tot en met energiesubsidies en van energiearmoede tot en met energiecompensatie. In allerlei media kom je populaire koppen tegen, zoals: “Run op subsidies voor isolatie en zonneboilers”. En ook de “Run op zonnepanelen zorgt voor offertestop: Wachttijd van 11 weken naar 11 maanden". En niet te vergeten: “Run op hybride warmtepomp: De vraag naar hybride warmtepompen explodeert”. Maar ook zijn er runs op energiefixers, op isolatiemateriaal, op airco’s, op thermokleding, op houtkachels en op haardhout. De installateurs, doe-het-zelf-zaken, sportwinkels en schoorsteenvegers spinnen er garen bij. De aanvragen naar duurzaamheidsleningen nemen toe en gelukkig worden ook de subsidieregelingen uitgebreid, inclusief de looptijden van die regelingen. Het brengt flink wat meer drukte in de duurzaamheidsbranche. Maar een tekort aan materialen (mede door de oorlog in Oekraïne) en het chronische tekort aan vakkundig personeel zorgt voor meer congestie.

Stau verhindert pünktlichen Beginn
Het is filerijden op het duurzaamheidstraject. Niet alleen in Nederland, ook in Duitsland nemen de opstoppingen op de groene rijstroken toe. De warmtepompindustrie is al langere tijd de lieveling bij onze oosterburen. De doelstelling van de Duitse regering is nog steeds om vanaf 2024 jaarlijks 500.000 warmtepompen te laten installeren, aldus Robert Habeck, minister van Economische Zaken en Klimaatactie eind november vorig jaar. Hij gaf toen al toe dat het een ambitieus doel is en dat er nog veel moest gebeuren om dit waar te kunnen maken. In Duitsland komt het neer op drie prioriteiten: opvoeren van de productie van warmtepompen, zorgen voor voldoende vakkundig personeel en het installeren van warmtepompen in meergezinswoningen. De eerste twee in dit rijtje gaan ook in Duitsland de nodige kopzorgen brengen en voor extra vertraging zorgen.

Investeren in isoleren
Het kostenplaatje is echter een opstopper. Voor veel woningeigenaren blijft de financiële haalbaarheid vaak de grootste obstakel om flink te verduurzamen. De investeringen zijn inderdaad fors. Als je huis (in dit geval een eengezinswoning) nu een energielabel C of D heeft, dan liggen de investeringen om te isoleren volgens het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) rond de EUR 12.000. Maar heb je een energielabel E, F of G op je huis, dan lopen de investeringen verder op tot circa EUR 23.000. En dit is nog maar stap 1. Want als je echt effectief energie-efficiënt en duurzaam wilt zijn, dan kun je ook nog investeren in een warmtepomp. En dit vergt voor een hybride warmtepomp zo’n EUR 6.000 en voor een volledig elektrische versie pak em beet EUR 12.000. Ondanks de ruime subsidieregelingen op veel groene fronten, legt het nog steeds voor een merendeel van de woningeigenaren een (te) groot beslag op het huishoudboekje. En daarmee ligt het tempo in de duurzaamheidsrun nog steeds relatief laag.

Bron: ABN Amro.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.