Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Van Caenegem (Alcos en Divaco) 45 jaar actief in de meubelhandel:

"Dat we onze zoon Steven zo ver hebben gekregen, daar ben ik heel trots op"

De achterwand van zijn kantoor in Gent hangt vol foto's van familie en vrienden, waarbij zoon Steven prominent aanwezig is. Luc Van Caenegem is een van de meest opvallende ondernemers in meubelland, maar tegelijkertijd ook weer niet. De 67-jarige Vlaming is directeur van zowel Alcos Furniture als Divaco Furniture, beide specialist in goedkope kwaliteitsmeubelen. 
Van Caenegem ("zeg maar Luc, zo noemt mijn zoon mij ook") is een mensenmens. Op zijn 14e ging hij van school, bouwde als selfmade man - met zijn echtgenote Liliane - vanuit de meubelhandel een vastgoedimperium op en blijkt fervent supporter én oud-bestuurslid van Anderlecht te zijn. Bovenal is hij al 45 jaar actief in de meubelen. Aan stoppen wil hij niet denken. Nou ja, twee jaar geleden wel, maar zoon Steven stak daar toen een stokje voor...


Luc Van Caenegem, poserend in zijn familiaire kantoor.

Zowel Divaco Furniture als Alcos Furniture is een budgetmeubelmerk, waarbij laatstgenoemde iets hoger in het kwaliteitssegment zit. Verkocht worden bankstellen, boxsprings en eet- en slaapkamermeubilair.
Op z'n 50e startte Luc met beide bedrijven. Daarvoor was hij in de meubelretail werkzaam. "Ik ben speciaal voor zoon Steven met Divaco en Alcos begonnen. Dan kon zijn droom in vervulling gaan: vrachtwagenchauffeur worden. We hebben 100% eigen transport, Steven vervoert een deel van de meubelen."

Productiefaciliteiten
Alle meubels worden in eigen beheer ontwikkeld. "Wat de markt geeft, daar spelen we op in. Onze productiefaciliteiten bevinden zich in Italië, China, Turkije en Polen. We bedienen de onderkant van de markt, vooral woonwinkels in binnen- en buitenland. Schoondochter Marijke, die met Steven is getrouwd, doet de administratie. Verder hebben we nog drie vertegenwoordigers lopen in België en Frankrijk. Dit jaar willen we ook een vertegenwoordiger aantrekken voor de Nederlandse markt. Die gaat daar dan de totale verkoop voor zijn rekening nemen."

Grootste ommekeer
Luc zit al 45 jaar in de meubelhandel. In de loop der jaren heeft hij veel veranderingen meegemaakt. "De grootste ommekeer is internet. Hoewel we websites hebben, geven we tot op de dag van vandaag de meeste informatie rechtstreeks aan onze klanten door. Dat werkt toch het prettigst. We spelen zeer kort op de bal. Als klein bedrijf met zeven personeelsleden kunnen we snel schakelen. We maken ook weinig kosten. Veel klanten bellen met de vraag: wat heb je staan? Dat wordt vervolgens vaak verkocht. Het leukste aan mijn vak vind ik de omgang met de mensen. En ja, meubels verkopen hoort daarbij, hahaha."


De bedrijfspanden zijn te vinden aan de Wiedauwkaai 87 in Gent. 

Meubelbeurs Brussel
Alcos Furniture en Divaco Furniture zijn trouwe exposanten op Meubelbeurs Brussel. "Op die manier ontmoeten we heel veel klanten. Daarnaast vinden zij het ook fijn om de meubels die we verkopen in het echt te zien."
Met Nederland heeft Luc een speciale band. Beter gezegd: zoon Steven loopt weg met die Hollanders. "Ik weet niet wat het is, maar voor Steven gaan in Nederland alle deuren open. Hij is gek op ze. Hij ging altijd bij Eindhoven op een grote parkeerplaats slapen. Op een dag ging hij met onze catalogus op stap. Wat ons meestal niet in een keer lukt, lukte Steven wel. Hij stapte binnen bij Hendrik Wiegers in Asten en werd gelijk klant. Tot op de dag van vandaag bestelt Wiegers nog meubelen bij ons. Prachtig toch?"

Geen schulden
Met Alcos Furniture en Divaco Furniture heeft Luc mooie jaren achter de rug. Ook 2022 was een topjaar. "En nu? In de soldentijd, tijdens de uitverkoopmaanden in januari en juli, verdubbelen vaak de omzetten. Inmiddels is het februari, vaak een wat rustiger maand. Maar dat is geen probleem. Ik heb altijd al aan risicospreiding gedaan, want ik wil mijn nabestaanden niet met schulden opzadelen. Vandaar dat ik ook al heel lang in de vastgoed actief ben. Ik verhuur momenteel ook  winkel- en bedrijfsruimte", verklaart hij.


Een trotse Steven Van Caenegem met zijn truck, in de paarswitte kleuren van voetbalclub Anderlecht.

U zit al lang in de meubelhandel. Waar bent u het meest trots op?
"Dat we zoon Steven zo ver hebben gekregen dat hij als vrachtwagenchauffeur in de onderneming werkt. Ja, daar ben ik trots op. Nieuwjaar is net achter de rug, maar als mensen me vragen: 'Wat moeten we u wensen?', dan zeg ik altijd dat onze zoon tevreden is. En dat is hij. Twee jaar geleden hebben we voor hem en zijn vrouw met haar drie kinderen een mooi huis laten bouwen. Daar ben ik fier op.
Twee jaar geleden had ik alle moed verzameld om tegen hem te zeggen dat ik met de firma wilde stoppen, maar gezien zijn droevige reactie ben ik snel op dat besluit teruggekomen. Inmiddels ben ik 67 en weet ik een ding zeker: ik ga niet stoppen... Het is ook mijn grootste hobby, naast Anderlecht waar ik 10 jaar als enige niet Franssprekende Belg in het bestuur heb gezeten. Ik bezoek nog alle wedstrijden, vaak met klanten. Heb daar een aantal business seats. Daarnaast neem ik buiten de koude maanden om vrijwel elke middag vrij. Op die manier kan ik nog jaren door", besluit Luc met een brede glimlach.


Steven met echtgenote Marijke in het voetbalstadion van Anderlecht.

Meer informatie:
Divaco Furniture
www.divacofurniture.be

Alcos Furniture
www.alcosfurniture.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven