Ontworpen door architectuurstudio Mecanoo

Glanzende keramische tegels in groene en blauwe tinten bedekken huis in Schoorl

Glanzende keramische tegels in groene en blauwe tinten bedekken de kronkelende vorm van Villa BW, een huis in het Nederlandse dorp Schoorl ontworpen door architectuurstudio Mecanoo.

Mecanoo uit Delft, dat vooral bekend staat om zijn grootschalige culturele projecten, ontwierp het drie verdiepingen tellende huis te midden van een cluster van meer traditionele woningen.

Villa BW heeft een kenmerkend dubbelgekromd dak en tegelbekleding, ontworpen om het huis van 308 vierkante meter te laten "opgaan" in het omringende landschap van duinen, bossen en polder.

De op maat gemaakte tegels die de buitenkant bedekken, zijn behandeld met een parelmoerglazuur en zijn gekleurd in grijze, blauwe en groene tinten die lijken te verschuiven met het veranderende zonlicht gedurende de dag.

"Waar het glooiende duinlandschap overgaat in het lager gelegen polderterrein van het achterland, omarmt het natuurlijk glooiende landschap Villa BW," aldus Mecanoo.

"Het kleurgebruik sluit aan bij de tinten van de omgeving, waardoor de villa opgaat in het veranderende terrein", vervolgt het. "Het duin- en polderlandschap in verschillende seizoenen wordt weerspiegeld in het kleurenspectrum van het ontwerp dat bestaat uit vijf tinten grijs, groen en blauw."

Twee verticale elementen organiseren het interieur van de woning - een glazen vide met uitzicht op een tuin op het zuidoosten en de met hout beklede kern met daarin de trap, opslag en sanitair.

De glazen vide zorgt voor voldoende daglicht in de twee kelderverdiepingen van de woning, die een kantoor en een lounge bevatten en uitkomen op de tuin.

Op de begane grond bevindt zich een grote woon-, eet- en keukenruimte die op de tuin is geori├źnteerd. Hier leiden glazen deuren naar een getrapt houten terras dat het noordelijke uiteinde van het huis omsluit.

Aan beide gevels van het huis bevinden zich grote ramen in uitstekende houten en metalen kozijnen. Deze bieden licht en uitzicht voor de hoofdslaapkamer op de eerste verdieping, die zich bevindt onder het zacht draaiende, met houten planken afgewerkte plafond.

De afwerking van Villa BW bestaat uit houten panelen en opbergkasten die het interieur omlijsten en schuifdeuren verbergen.

Terrazzovloeren en werkbladen in de badkamer en keuken worden aangevuld met betegelde spatranden die overeenkomen met de buitenbekleding.

Architectuurstudio Mecanoo werd in 1984 in Nederland opgericht door de Nederlandse architecte Francine Houben.

Tot de eerdere woningen van de studio behoren een huis en een kookschool in Nederland die door ondergrondse gangen met elkaar zijn verbonden en een huis in de Cotswolds dat gedeeltelijk in een meer is ondergedompeld.

Bron: dezeen.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.