'WOZ-waarde stijgt dit jaar gemiddeld 17%'

Door de forse stijging van de huizenprijzen afgelopen jaren, gaat ook de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in 2023 met gemiddeld 17% omhoog blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer. Voor veel huiseigenaren een verrassing, omdat de verkoopprijzen van woningen op dit moment juist dalen. Volgens de NVM daalde de gemiddelde huizenprijzen in 2022 met ongeveer 6%. De WOZ-waarde wordt echter gebaseerd op de waarde van de woning een jaar eerder, op 1 januari 2022. Dat meldt Vereniging Eigen Huis.


Monumentale villa in Wamel. Foto: Funda.

Het is het zesde jaar op rij dat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met meer dan 5% stijgt. Dit is daardoor een van de grootste stijgingen sinds de introductie van de WOZ-waarde. 

In de eerste maanden van het jaar krijgen huishoudens de jaarlijkse aanslag gemeentelijke woonlasten in hun (digitale) brievenbus. Hierop staat de nieuwe WOZ-waarde van hun woning. Een gemiddelde woning is dit jaar voor de belastingen €368.000 waard; een stijging van 17% ten opzichte van €315.000 in 2022. Per woning of gemeente kan de waardestijging fors afwijken van het landelijk gemiddelde.

Bron: Vereniging Eigen Huis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven