Update over rechtelijke geschillen en winstverwachting

Experts verwachtte beursdreun voor Quick-Stepmoeder, maar aandeel stijgt juist

Mohawk Industries, internationale vloerenproducent en moeder van het West-Vlaamse Unilin (boven oa. Quick-Step en Moduleo), leek gisteren (17 januari) een rode beursdag tegemoet te gaan. Het Amerikaanse bedrijf gaf namelijk winstwaarschuwing. Het verwijst naar de aanhoudend hoge inflatie en het achterblijvende consumentenvertrouwen die wegen op de vraag. In de voorbeurs daalde Mohawk met 5,3 procent, maar aan het eind van de dag stond het aandeel in het groen met 1,3%. Dat meldt De Tijd.Updates rechtelijke
Mohawk Industries heeft een overeenkomst aangekondigd met de eisers om de eerder bekendgemaakte rechtszaak over een class action met betrekking tot effecten op te lossen. Mohawk en enkele van zijn leidinggevende functionarissen werden als gedaagden genoemd in deze rechtszaak die op 3 januari 2020 werd aangespannen bij de United States District Court van het Northern District of Georgia (de 'Securities Class Action’). Mohawk is van mening dat deze Securities Class Action ongegrond is en dat het substantiële verweermiddelen heeft tegen de aansprakelijkheids- en schadeclaims.

Mohawk heeft echter vastgesteld dat verder procederen langdurig, belastend en duur zou zijn. In ruil voor het beëindigen van rechtsvervolging en een volledige afstand van vorderingen tegen de gedaagden, bereikten de partijen een overeenkomst om de Securities Class Action te schikken voor $ 60 miljoen, waarvan een aanzienlijk deel wordt gedekt door de verzekering. Naar verwachting zal de schikking van de Securities Class Action ter voorlopige goedkeuring worden voorgelegd aan de rechtbank. De schikking van deze zaak is onderworpen aan de gebruikelijke definitieve documentatie, openbare bekendmaking en goedkeuring door de rechtbank.

Mohawk heeft ook een eerder bekendgemaakt geschil met de Belgische Belastingdienst ('BTA') over de fiscale behandeling van royalty-inkomsten uit intellectuele eigendom met succes beëindigd. In april 2022 legde de BTA een belastingaanslag op van bij benadering 187 miljoen euro (m.i.v. boetes, maar exclusief rente) voor de kalenderjaren eindigend in december 2013 tot en met 2018. Hoewel Mohawk van mening is dat zijn belastingpositie in België juist is, heeft Mohawk op 23 november 2022 een overeenkomst gesloten met de BTA om het geschil te beslechten voor een eenmalige betaling van 3 miljoen euro.

Winstverwachting
Het bedrijf is momenteel bezig met de voltooiing van zijn boekhoudkundige processen en de opstelling van zijn jaarrekening voor het vierde kwartaal en het gehele jaar 2022.  Het gevolg hiervan is dat de voorlopige financiële resultaten in dit bericht gebaseerd worden op de huidige verwachtingen en nog kunnen worden aangepast volgend op onder meer de voltooiing van de financiële eindejaarsprocedures en de jaarlijkse audit van het bedrijf, evenals andere ontwikkelingen die zich kunnen voordoen tussen nu en het tijdstip waarop deze financiële resultaten definitief worden vastgesteld. 

De volledige resultaten van het bedrijf over het vierde kwartaal en het gehele jaar, alsmede de vooruitzichten voor het eerste kwartaal van 2023, zullen op 9 februari 2023 worden opgenomen in het winstbericht met betrekking tot het vierde kwartaal, met uitgebreider commentaar tijdens het driemaandelijks beleggersgesprek dat zal plaatsvinden op 10 februari 2023.

Meer informatie:
Mohawk Industries
www.mohawkind.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven