Winkelruimtes blijven verdwijnen in Nederlandse steden en dorpen

Opnieuw verdwenen in Nederlandse steden en dorpen afgelopen jaar 3700 winkelruimtes. In sommige gevallen omdat ze werden gesloopt, maar vaker nog omdat de verhuurder besloot ze om te bouwen tot kantoor of woonhuis. Doordat de voorraad aan winkelpanden vorig jaar terugliep, nam ook de leegstand snel af, volgens Locatus. Van alle 212.000 winkelruimtes in Nederland stond eind vorig jaar 6% leeg. In 2021 zat 6,7% van alle winkelvastgoed zonder huurder.


Leegstaand winkelpand in het Winkelcentrum Paddepoel in Groningen. Foto: Funda.

Visie van ING Sector Bankers:
Dirk Mulder (Trade & Retail): “Op het eerste gezicht is zo’n neergaande lijn hoopvol. Maar wat in deze cijfers niet mee wordt genomen is dat door de coronasteun van de overheid het aantal faillissementen in de retail de afgelopen jaren enorm laag was. De huidige inflatie heeft echter impact op de inkoop en huren. Daarnaast stijgen de energie- en salariskosten. Combineer dat met het historisch lage consumentenvertrouwen met als gevolg een teruglopende vraag bij consumenten en de terugbetaling van de uitgestelde belastingen en er ontstaat een scenario waarin veel retailers in de problemen kunnen komen. Hiermee zal het aantal bedrijfsbeëindigingen - vrijwillig of gedwongen – gaan oplopen en daarmee ook de leegstand.”

Sophie Kraaijeveld (Real Estate): “Het beleggingsvolume in de retail neemt de laatste maanden af. We zien een meer kritische houding bij aspirant-kopers van winkelvastgoed en het aantal transacties daalt. Volgens een ander onderzoek van Locatus liggen de bezoekersaantallen in de winkelstraten slechts op 59% van het aantal voor Corona. Voorgaande in acht nemende, met de door Dirk opgemerkte ontwikkelingen, ziet het (nabije) toekomstperspectief voor de retail belegger er onzeker uit.

Bron: ING


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven