Hoe wordt een donzen dekbed gemaakt?

Regelmatig ontvangt Ducky Dons Nederland medewerkers van haar verkooppunten in hun fabrieken in Ermelo. Ze leggen hen dan alles uit over de vulmaterialen, keurmerken en kussens en dekbedden. Vervolgens laten ze hen tijdens een rondleiding zien hoe dons verwerkt wordt en hoe de verschillende producten geproduceerd worden.

Bij dekbedden zijn verschillende productietechnieken mogelijk, namelijk carré en cassette. Benieuwd hoe de productie in zijn werk gaat? In een blog neemt Ducky Dons dit proces stap voor stap door.Stap 1: Wassen
"Dons en veren worden bij ons donsverwerkingsbedrijf aangeleverd in grote vrachtwagens. Daar wordt alles rechtstreeks in enorme ‘wasmachines’ gegooid voor een flinke wasbeurt met water en zeep.

Stap 2: Drogen
Alle veren en dons gaan na het centrifugeren in een grote droger. Het drogen gebeurt op hoge temperaturen zodat het dons en de veren volledig droog en schoon zijn.

Stap 3: Sorteren
De veren en dons worden gesorteerd op gewicht in een sorteermachine. Deze machine bestaat uit verschillende verticale kamers waar lucht doorheen circuleert. De zwaarste veren blijven door hun gewicht in de eerste kamer en de lichte donsjes zweven naar de laatste kamer. Zo worden alle delen van elkaar gescheiden en verdeeld.
 
Stap 4: De hoes vullen
De volgende stap is het vullen van het dekbed. Omdat echter een zomerdekbed anders is dan een herfst-/winterdekbed, is de techniek die gebruikt wordt ook anders.

4a: Voor een zomerdekbed wordt de hoes eerst gevuld met dons (en veren) en vervolgens in een houten raamwerk gespannen. Het dons wordt op een lichtbak goed verspreid over de hele oppervlakte van de hoes. Vervolgens worden de onder- en bovenkant van de hoes in een blokpatroon aan elkaar gestikt. Dat noemen we Carré stikken.4b: Voor een herfst/winterdekbed wordt een speciale hoes gebruikt met opstaande wandjes waardoor compartimenten ontstaan. Met een soort omgekeerde stofzuigerslang wordt de vulling vakje voor vakje in het dekbed geblazen. We noemen dat cassette productie. Door deze manier van produceren ontstaan geen koude plekken in het dekbed en is de isolatie optimaal.

Duurzaam detail: 70% van de stroom die verbruikt wordt in onze fabrieken, wekken we zelf op met de 1144 zonnepanelen op ons dak.

 
Stap 5: Opschudden en klaar maken voor verzending
Nadat de hoes met het dons is dichtgestikt en voorzien van de labels, wordt het dekbed opgeschud en op een grote lichtbak uitgespreid. Hier wordt elk dekbed door een medewerker nauwkeurig gecontroleerd. Pas als de kwaliteit gewaarborgd is, wordt het verpakt en klaargezet voor verzending", besluit Ducky Dons.

Meer informatie:
Ducky Dons Nederland
Tolweg 43
3851 SL Ermelo
0341 563 800
www.duckydons.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven