Foscarini herinterpreteert de klassieke Luminator

Een licht en essentieel profiel is in staat om in 360° te verlichten: Foscarini presenteert de nieuwe Chiaroscura lamp ontworpen door Alberto en Francesco Meda. Het project herinterpreteert de klassieke Luminator, de vloerlamp voor indirecte verlichting die in 1933 door Pietro Chiesa werd ontworpen en in 1954 ook door Achille en Pier Giacomo Castiglioni werd overgenomen.

Chiaroscura komt voort uit een ontwerpuitdaging: het onderzoeken van de mogelijkheid om de functionaliteit van een klassieke luminator, die per definitie alleen indirect opwaarts licht uitstraalt, te verbeteren. Samen met Foscarini hebben de ontwerpers de functionaliteit uitgebreid door een driehoekige structuur in geëxtrudeerd aluminium te creëren die is uitgerust met LED's: een "kooi" waarbinnen een opalen geëxtrudeerde kunststof is geplaatst die het licht verspreidt. In tegenstelling tot klassieke armaturen straalt Chiaroscura omgevingslicht aan de zijkanten en indirect plafondlicht uit.

Het lichtlichaam, volledig verlicht en niet alleen verlichtend, was het doel dat leidde tot de definitie van de vorm, de keuze van de materialen en de fabricagetechnologieën. Francesco Meda zegt: "Het is duidelijk dat Foscarini door de samenwerking met ons heeft geprobeerd de nadruk te leggen op een taal waar het in de wereld niet om bekend staat, maar die er toch bij hoort: de technologische knowhow. Foscarini staat bekend om het prestige van zijn ontwerp, maar heeft ook een hart dat sterk gericht is op innovatie. Wij hebben de wens om met ons samen te werken opgevat als een uitnodiging om dit tweede punt duidelijker naar voren te brengen, zonder het eerste uiteraard terzijde te schuiven".

Chiaroscura bestaat uit drie halve inkepingen die een specifieke driehoekige doorsnede beschrijven: een ontwerpkeuze die een evenwichtige aanwezigheid blijkt te zijn die buiten de kaders denkt, omdat hij in staat is te veranderen afhankelijk van het perspectief. Het slanke en zichtbaar lichte lichaam en zijn warme en uitnodigende licht maken het flexibel, veelzijdig, in staat zijn discrete persoonlijkheid over te brengen en verschillende omgevingen te verfraaien, van woonomgevingen tot de wereld van contracten, kantoren en het huis.

Chiaroscura werpt dus zowel een krachtig indirect licht, afkomstig van de bovenaan geplaatste LED, als een indirect licht op de muur of diffuus in de ruimte, afhankelijk van de instelling van de lamp, dankzij de LED-strip die binnenin over de volledige hoogte van een van de geëxtrudeerde aluminium onderdelen is aangebracht.

Het frame is een afwisseling van matte en lichtgevende oppervlakken die de visuele impact van de lamp verlichten, gemaakt met geëxtrudeerd aluminium en PMMA in longitudinale prisma's die tegelijkertijd transparantie en een comfortabele verspreiding van het licht garanderen. De oppervlaktebehandeling van het met vloeistof gecoate aluminium creëert een authentieke textuur die zichtbaar blijft en verkrijgbaar is in twee kleuren - donkerrood en titanium - die de twee versies een gedurfdere of een meer verfijnde persoonlijkheid geven.

Bron: archiproducts.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven