Consumptie huishoudens groeit 2,7%, maar aan woninginrichting wordt minder besteed

In november 2022 hebben huishoudens 2,7 procent meer besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, dan in november 2021. Net als in voorgaande maanden hebben ze meer besteed aan diensten, maar minder aan de woninginrichting, meldt het CBS.

De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in december gunstiger dan in november.Minder uitgaven aan woninginrichting
In november hebben consumenten 4,1 procent minder besteed. Ze besteedden vooral minder aan woninginrichting en elektrische apparaten. Aan overige goederen, zoals aardgas en producten voor persoonlijke verzorging, hebben ze in november 1,6 procent minder besteed. Huishoudens hebben vooral minder energie verbruikt. In november 2022 was het zachter dan in november 2021. Verder hebben ze 2,7 procent minder besteed aan duurzame goederen dan in november 2021. Huishoudens besteden meer aan diensten
Consumenten hebben in november, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, 7,1 procent meer besteed aan diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper, een restaurant of een voetbalwedstrijd, dan in november 2021. Vorig jaar november golden er coronamaatregelen. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

Ruim een week geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in november 4 procent kleiner was dan in november 2021. Het volume van de non-foodsector kromp met 3 procent en dat van de foodsector kromp met ruim 4 procent. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven