Personeel krijgt er 7,5% bij, maar FNV spreekt van 'een drol van een cao'

Er is een nieuwe eenjarige cao voor de 200.000 medewerkers in de Retail Non-Food, die per 1 januari 2023 ingaat. Vakbonden CNV Vakmensen, De Unie, AVV en RMU gaan op basis van de uitslag van een leden- en achterbanraadpleging akkoord met het eindbod dat INretail namens de werkgevers vorige maand op tafel legde. Dat meldt INretail in een persbericht.

Vakbond FNV is buitengewoon kritisch. "Een drol van een cao”, zegt bestuurder Linda Vermeulen. De bond was niet betrokken bij de cao-gesprekken en vindt dat de andere bonden (CNV, De Unie, AVV en RMU) te weinig hebben bereikt. "Dit is een slechte deal waar wat parfum overheen is gegooid voor de stank.”De lonen stijgen op 1 januari 2023 met 7,46% en op 1 juli 2023 nogmaals en dan met hetzelfde percentage waarmee het wettelijk minimumloon omhoog gaat. Zo blijft ook het loongebouw goed functioneren en blijft de sector aantrekkelijk en dat vinden werkgevers belangrijk. De cao loonstijging in 2022 was in totaal 5,8%.

Medewerkers die meer verdienen dan het nieuwe maximum van hun schaal ontvangen op 1 juni 2023 een eenmalige uitkering van 2,5% van twaalf bruto maandsalarissen (juni ’22-mei ’23). Dit geldt voor salarissen tot maximaal € 4.400 bruto per maand.

In de nieuwe cao is ook de flexibele inzetbaarheid van medewerkers bijgesteld, wordt voor het eerst een stagevergoeding opgenomen en gaat de maaltijdvergoeding omhoog.

Er is momenteel sprake van een economisch zware periode. Voor werkgevers is het een uitdagende  opdracht om de loonsverhoging in hun exploitatie te verwerken, maar tegelijk is er oog voor de kostenstijgingen waarmee medewerkers worden geconfronteerd.

Meer informatie:
INretail
www.inretail.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven