Interview met Harry Elshof en zijn INTR.-opvolger Jeroen de Zwart:

"Ik had me in 1988 niet voorgenomen om als directeur-eigenaar te eindigen"

Op 3 februari wordt Harry Elshof (63) uitgezwaaid als directeur van INTR. Meer dan 35 jaar werkte hij voor deze groothandel. Inmiddels is hij opgevolgd door Jeroen de Zwart (52), die voorheen leiding gaf aan Fleurop. Voor Wonen360 reden om naar Den Bosch af te reizen. Daar, in de plaatselijke INTR. Point-vestiging, waar projectinrichters, parketteurs en ZZP'ers in- en uitlopen, spreken we de twee. Wat blijkt? De scheidend en nieuwe directeur blijken opvallend veel gemeen te hebben.


Harry Elshof en Jeroen de Zwart (rechts) in een vrolijk onderonsje. "Ik ben net als Harry een mensenmens; mijn stijl van leidinggeven is vergelijkbaar", zegt Jeroen.

Op 1 januari 1988 stapte de toen 28-jarige Harry Elshof bij Bosgoed binnen, dat later samenging met Forinn waaruit groothandel INTR. is voortgekomen en sinds 2018 onder Uzin Utz Nederland valt. 
"35 jaar is maar een getal", blikt Harry terug op de achterliggende periode. "Het zegt me niet veel. Ik ben er trots op dat ik veel meegemaakt heb met deze dynamische club. Toen ik 35 jaar geleden hier begon, was de fax nog niet eens uitgevonden. Dat geeft aan dat er in de tussentijd best veel veranderd is... Ik begon als assistent-inkoper. Gedurende mijn loopbaan kwamen er kansen voorbij. Die kun je laten liggen, of je pakt ze op. Ik had me echter in 1988 niet voorgenomen om als directeur-eigenaar te eindigen. Maar was wel altijd in voor vernieuwing."

Bosgoed was in de beginjaren een groothandel in stoffeerdersbenodigdheden. Het woordje vloeren kwam er nog niet in voor. In die tijd had elk dorp nog een woninginrichter met 5 a 6 stoffeerders.

Buurman
In 2005 werd Harry mede-eigenaar en -directeur. "Wat voor leider ik was?", herhaalt Harry de hem gestelde vraag. "Dat moet je niet aan mij vragen, maar aan mijn mensen." Na enige bedenktijd gaat hij verder: "Ik was een normale leider, ben een mensenmens. Ging met mijn werknemers om zoals ik dat doe met mijn buurman. Je hoeft niet elkaars vrienden te zijn, maar je moet wel normaal met elkaar praten."

"Ik ben trots op het feit wat er nu staat", vervolgt Harry, "ook al is het een momentum. INTR. is een bedrijf vol in ontwikkeling. Dat ik daar onderdeel van geweest ben, met z'n ups en downs, maakt me trots. Ik doe er met een gerust hart afstand van, het gaat straks gewoon door hoor."

Geruisloos
3 februari is de laatste werkdag van Harry. "Daar kijk ik naar uit. Niet omdat ik graag weg wil. Ik ben zelf al een jaar bezig met de afsluiting. Vind het hartstikke fijn en prettig dat mijn opvolging geruisloos verloopt. Mijn werkomgeving reageerde in eerste instantie teleurstellend, zo van 'houd je nu al op?'. Maar nu ze zien hoe Jeroen bezig is, dan zit het met de toekomstgerichtheid van INTR. wel goed."

Warm bad
Jeroen de Zwart, wiens wieg in Middelburg stond, is inmiddels ruim vier maanden bezig. "Het voelt als een warm bad. In het begin vond ik het best wel spannend om met mijn voorganger samen te werken. Dat heeft zo'n zijn voor- en nadelen, maar ik kan alleen maar zeggen dat ik het als heel prettig heb ervaren. Dat ik zo mooi en geleidelijk zou worden ingewerkt, had ik niet verwacht."
Harry: "Het gaat heel natuurlijk."
Jeroen: "Dat ligt aan Harry en mij. Eerst vroegen de collega's alles aan hem, maar dat is inmiddels voorbij. De tijd van de kat uit de boom kijken is over. In de tijd tussen InCoDa - mijn eerste kennismaking met de branche - en nu is er een hele hoop gebeurd. Ik ben nu helemaal ingevreten in de organisatie, heb ook een hele hoop mensen en bedrijven leren kennen. Dat vind ik heel leuk. Ik kom niet uit de branche zoals je weet, maar als voormalig directeur van Fleurop ken ik wel de klappen van de zweep. Ik wilde iets geheel anders gaan doen. Wat dat betreft zit ik hier op mijn plek. De uitdaging als directeur is hetzelfde, maar de structuur van INTR. is compleet anders. Ik heb nu vooral met voorraden en assortimenten te maken", zegt Jeroen glimlachend.

Opdracht
"Of ik een bepaalde opdracht heb meegekregen? Dat niet. Maar het is voor mij noodzaak om de synergie tussen INTR. en UZIN UTZ (het bedrijf met o.a. de merken Uzin, Wolff en Pallmann, red.) te versterken. Daar zie ik veel kansen liggen, ga ik me vol voor inzetten. Uiteindelijke zijn we zusjes van elkaar met dezelfde moeder in Duitsland.
Verder wil ik op dezelfde winstgevende manier verder Dat doen we als team, want ik kan het niet zonder mijn 84 medewerkers. Ik heb ze allemaal nodig. En ben net als Harry een mensenmens; mijn stijl van leidinggeven is vergelijkbaar."
"Als je het de medewerkers vraagt, dan zeggen ze: zoek de verschillen", zegt Harry grijnzend. Hij gaat zich na zijn pensioen zeker niet vervelen. In zijn woonplaats Olst gaat Harry zich meer dan ooit met cultureel erfgoed bezig houden. Ook is hij nauw betrokken bij het 4 en 5 mei-comité. "Ik besefte een tijd geleden dat ik hoe dan ook mijn grootzakelijk netwerk kwijt raak. Dus heb ik mezelf de opdracht gegeven om lokaal iets op te bouwen, want ik ga nou eenmaal graag met mensen om", besluit de vertrekkende directeur en aandeelhouder van INTR.

Op vrijdag 3 februari wordt er voor genodigden (leveranciers, klanten, collega's, overige zakenrelaties en uiteraard de familie Elshof) in De Gasfabriek in Deventer een afscheidsreceptie gehouden.

Meer informatie:
INTR.
info@intr.nl  
www.intr.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven