Maison Forton start zachte revolutie in designwereld met duurzame tapijten

666 keer het gewicht van het Atomium: zoveel weegt de jaarlijkse tapijtafvalberg in Europa. Van die berg wordt slechts 3% gerecycleerd. Het Belgische Maison Forton bewijst dat dit duurzamer én lokaler kan. Door het gebruik van gerecycleerde garens — vervaardigd uit oude visnetten en consumptieafval — slagen ze erin om als enig Belgisch tapijtenlabel om bijna volledig circulair te zijn. De eerste collectie Rounded 01. is niet alleen zacht voor je interieur, maar eveneens voor de planeet. 

De fast fashion-industrie wordt al lange tijd kritisch onder de loep genomen, maar helaas moet het in de  interieurwereld ook te vaak snel en goedkoop zijn. Dat kan en moet anders, volgens het Belgische Maison Forton. De designwereld heeft nood aan een revolutie. Een zachte revolutie. Met haar circulaire designtapijten zwemt oprichtster Jozefien Forton tegen de stroom in. Met Round 01. lanceert ze een eerste collectie hoogpolige tapijten uit Econyl®: een 100% gerecycleerd garen op basis van oude visnetten, oude tapijten en pre-consumptieafval. Alle onderdelen van de vezel worden eerst afgebroken (depolymerisatie) en nadien terug in elkaar gezet. De vezel wordt – watervrij – in de kern gekleurd. Wrijf dus gerust je hart uit je lijf op vlekken, want deze techniek zorgt voor een enorm kleurvast garen dat, anders dan de meeste materialen, niet aan sterkte verliest. Eindeloos te recycleren dus, telkens met dezelfde premium kwaliteit. De antislip rug is 100% gerecycleerd en verlijmd met PVB-lijm die herwonnen wordt uit gekraakte autoruiten. 

Oost West, thuis best
Niet enkel het afvalgewicht, maar ook de afgelegde kilometers van tapijten wegen zwaar door. Wol uit Nieuw-Zeeland, productie in het verre oosten … zo vliegt een tapijt al gauw 24.000 kilometer voor het bij jou in de huiskamer ligt. Ondanks steden als Brugge, Ieper en Gent in de 13de eeuw wereldspelers waren in de tapijtenindustrie. De tapijten van Maison Forton reizen amper 1.119 km doorheen hun productieproces.

De oorspronkelijke naam voor de eerste collectie was niet Rounded 01. , maar ‘around the corner’. Een knipoogje naar de productieketen en de Belgische textieltraditie. Maison Forton-tapijten worden immers getuft in Limburg. Het familiebedrijf Tapibel, waar de tweede generatie aan het roer staat, is de enige producent in de regio die deze ambacht nog beheerst. De randen worden nadien in Nederland gestikt, net over de grens. Elk tapijt kan op maat gemaakt worden, helemaal naar wens van elke klant. Duurzaamheid is één van de basiswaarden van Maison Forton. Van de vezel tot de verpakking, wordt constant en consequent gezocht naar de meest duurzame en lokale oplossing. Het duurt soms wat langer om goede partners te vinden die in België of Europa produceren, maar het blijft de missie van Maison Forton.

Zachtheid
Duurzaamheid gaat niet enkel over productie. Sterker nog, het begint bij design. Een duurzaam ontworpen tapijt rolt zich moeiteloos in verschillende stijlen uit, zodat je het heel lang kan gebruiken. Ook als je smaak verandert. Daarom bestaat de eerste collectie van Maison Forton, Rounded 01. , uit tijdloze, effen, aardse kleuren. Tegelijk matchen ze perfect met een heel resem interieurs, van Boho tot Mid Century Modern. De kleurrijke rand, ton-sur-ton of net contrasterend, geeft het geheel een subtiele, speelse touch. Net als de ronde hoeken. Maar bovenal brengen de tapijten zachtheid. Voor mens, huis en planeet. 

Meer informatie:
Maison Forton
www.maisonforton.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven