FNV kijkt terug op 2022: "De onrust in de winkelstraat neemt toe"

2023 is inmiddels van start, maar de Federatie Nederlandse Vakbeweging (de grootste Nederlandse vakbond) blikt graag nog terug op het afgelopen jaar. "We zijn supertrots op wat we samen hebben bereikt. We hebben een paar geweldige successen van FNV Winkelstraat op een rijtje gezet. Onze strijd voor waardering, een leefbaar loon en rechtvaardigheid zetten we in het nieuwe jaar voort." Werknemers stellen ultimatum voor meer loon aan Bijenkorf-directie
"Sinds eind september voeren medewerkers van de Bijenkorf actie voor een leefbaar loon. Steeds meer collega's in meer winkels spreken zich uit en sluiten zich aan. Mede door de krachtige TikTok-filmpjes krijgen alle werknemers nu een cadeaubon van 50 euro. Het is ongekend hoeveel klanten in de winkel hun steun uitspreken. De strijd duurt voort. De werknemers zijn vastberaden om binnenkort een goede cao voor de Bijenkorf binnen te slepen.

Loonsverhoging Ikea
De cao medewerkers van Ikea krijgen er minimaal 13% bij over een periode van 1 jaar. De jeugdlonen vanaf 18 jaar worden afgeschaft en er komt een transparanter en eenvoudiger beloningsbeleid. Bovenschalige medewerkers gaan er ook structureel op vooruit.

Aanvullende loonsverhoging Doe-het-zelf branche
Tijdens de looptijd van de cao is besloten om het loongebouw in de cao per 1 januari 2023 aan te passen en de loonschalen te verhogen. Werknemers in de lagere loonschalen gaan er 11 % op vooruit, medewekrers in de hogere loonschalen 6,4%. Bovenschalige medewerkers gaan er ook structureel op vooruit.

Medewerkers Bijenkorf organiseren een 2-daagse kerststaking
Onze acties hebben succes. Steeds meer collega's in meer winkels spreken zich uit en sluiten zich aan. Het is ongekend hoeveel klanten in de winkel hun steun uitspreken. Je kunt er niet omheen: ook met kerst leggen veel collega’s het werk neer.

De onrust in de winkelstraat neemt toe. Hoewel de FNV bij IKEA en de doe-het-zelfwinkels goede cao’s heeft kunnen afspreken, roepen medewerkers van de Bijenkorf, Etos, Hema, Albert Heijn en de ANWB-winkels ook steeds harder om een leefbaar loon. Zij zien wat de acties bij de Bijenkorf en Etos losmaken. Staken steekt aan; zeker op plekken waar mensen te weinig verdienen en in de problemen komen door de stijgende prijzen. Terwijl de bedrijven gigantische winsten maken en superrijke aandeelhouders alleen maar rijker worden, kan er voor de medewerkers niks extra’s af. Het is een keer genoeg", besluit het FNV.

Meer informatie:
FNV
www.fnv.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven