Arco's 60ste verjaardag

Flos viert de zestigste verjaardag van Arco, het meesterwerk dat Achille en Pier Giacomo Castiglioni in 1962 ontwierpen, met een speciale limited edition van slechts 2022 stuks.

Arco was het resultaat van een van de gelukkigste intuïties in de geschiedenis van het design en wordt universeel erkend als ambassadeur van Made in Italy in de wereld. De verjaardag wordt een gelegenheid om de lamp opnieuw te bekijken en het ontwerpgebaar van de gebroeders Castiglioni te versterken: de boog, de ware essentie van het project, zoals ook door de naam wordt onderstreept.

Het hart van Arco is de boog
Een vloerlamp die een eettafel verlicht als een kroonluchter, Arco is een kruising tussen traditionele types. Het is een object dat symbool staat voor expressieve vrijheid in interieurs, in lijn met de sociale en culturele revolutie die plaatsvond in de jaren dat het werd ontworpen.

Zoals zo vaak in het werk van de gebroeders Castiglioni kwam de inspiratie bij toeval.

"Achille en Pier Giacomo observeerden straatlantaarns en begonnen te bedenken hoe de vorm van de boog het mogelijk maakte licht van bovenaf op voorwerpen te laten vallen. En vervolgens een lamp te bedenken die deze taak zou kunnen vervullen door zich los te maken van de vaste plafondarmatuur", leggen designcuratoren Calvi en Brambilla uit. "Arco is een gebaar in de ruimte dat zorgt voor een licht dat met vriendelijkheid op dingen valt en dat voortkomt uit een blok dat vrij kan worden getransporteerd: in wezen waren dit de grote revoluties die deze lamp in de geschiedenis van ontwerpen bracht".

Technologie en hoge productie, zo herleeft een meesterwerk
Uitgaande van het (filologische) idee dat het vieren van Arco het vieren van zijn ontwerpprincipe betekent, besloot Flos voor de gelimiteerde editie de voet bloot te leggen, waardoor de blik idealiter van de boog naar zijn oorsprong en de structuur die hem ondersteunt wordt getransporteerd.

Het besluit om het marmer te bewerken werd ook ondersteund door een andere kwestie. In de loop der tijd is het marmer van de lampvoet geassocieerd met een idee van kostbaarheid en luxe dat de ontwerpers eigenlijk niet in gedachten hadden: marmer werd inderdaad gekozen voor de lampvoet vanwege zijn zwaarte en stevigheid, zijn vermogen om de metalen boog en kap te weerstaan. Het was destijds het gemakkelijkst te vinden en het meest logische materiaal om te gebruiken.

Voor Arco K viel de keuze op een materiaal en een procedure die zestig jaar geleden niet mogelijk zouden zijn geweest: een speciaal loodvrij kristal, dat dankzij zijn transparantie het mechanisme van de lamp onthult en de werking en het principe ervan verklaart. 

Lees verder op archiproducts.com (EN)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven