Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maandelijkse column meubelrecht advocaten Elise, Evert & Armita

Risico’s bij het aanbieden van openbare wifi

Veel winkels bieden hun bezoekers een openbaar wifi-netwerk aan. Maar wat nou als een klant misbruik maakt van dit netwerk en vanuit uw showroom illegaal films of software downloadt? Rechthebbenden kunnen vaak achterhalen via welk netwerk er wordt gedownload. Met een beetje pech ploft er daarom bij u als eigenaar van het netwerk een sommatiebrief op de mat.

Wij zetten uiteen hoe het zit met de aansprakelijk voor de online gedragingen van uw bezoekers en wat u kunt doen om de risico’s te beperken.


De advocaten v.l.n.r.: Elise Menkhorst, Evert van Gelderen en Armita Hosseini.

Situatie volgens de wet
Gelukkig geeft de wet in veel gevallen uitkomst. Een aanbieder van openbare wifi is in principe niet aansprakelijk als hij slechts een ‘doorgeefluik’ is van het internetverkeer van zijn bezoekers. Het moet dan gaan om het bieden van passieve toegang tot het internet.

Daar is geen sprake van als de aanbieder het internetgedrag van bezoekers gaat monitoren. Het automatisch blokkeren van bepaalde websites is dan weer wel toegestaan.

Het monitoren van bezoekers brengt overigens nog een tweede risico met zich mee, namelijk dat daarmee privacyregels worden geschonden.

Voorbeeld uit de rechtspraak
Over het gratis aanbieden van wifi is ooit tot en met het Hof van Justitie van de Europese Unie geprocedeerd; dat is de hoogste Europese rechter. In die zaak werd de bedrijfsleider van een licht- en geluidstechniekzaak aangesproken door Sony. De klanten van de winkel hadden via het openbare netwerk van de zaak illegaal muziek gedownload. Sony vorderde schadevergoeding vanwege deze inbreuk op haar auteursrechten.

Het uitgangspunt is volgens het Hof dat een winkel die een openbaar wifi-netwerk ter beschikking stelt aan klanten, in beginsel niet aansprakelijk is voor inbreuken die klanten veroorzaken. Deze toegang is immers passief. Een auteursrechthebbende kan dus geen schadevergoeding vorderen bij de aanbieder van het netwerk.

Maar, zo vervolgt het Hof, een rechthebbende kan wel via de rechter de wifi-aanbieder bevelen de auteursrechtinbreuken van klanten te beëindigen en te voorkomen.

Het Hof doet bovendien een suggestie hoe men daar aan kan voldoen. Volgens het Hof is beveiliging van het netwerk met een wachtwoord een redelijke maatregel om aan een dergelijk bevel te voldoen. Dit bij voorkeur in combinatie met identificatie van internetbezoekers zodat zij niet langer anoniem kunnen internetten. Dit kan er volgens het Hof voor zorgen dat men eerder afziet van inbreuken, zoals het illegaal downloaden van muziek of films.

Tips
Onze tips bij het aanbieden van een wifi-netwerk:

·Zorg ervoor dat u niet het gedrag van bezoekers monitort, zodat u kunt zeggen dat u alleen passief toegang biedt tot het internet;

-Als u wel het gedrag van bezoekers wilt monitoren, zorg dan eerst voor goede gebruiksvoorwaarden vanwege de privacyregels; en

·Zorg voor een goede beveiliging van het netwerk waarbij in ieder geval een wachtwoord is vereist en bij voorkeur ook wordt gevraagd aan de gebruikers om hun identiteit bekend te maken.


Deze bijdrage werd voor Wonen360 geschreven door Evert van Gelderen, Armita Hosseini en Elise Menkhorst van Clairfort advocaten. Dit kantoor houdt zich bezig met rechtsgebieden die relevant zijn voor partijen in de meubelbranche, zoals de bescherming en het handhaven van intellectuele eigendomsrechten, het opstellen van overeenkomsten, reclamerecht, privacy, arbeidsrecht, vastgoed, ondernemingsrecht en mededingingsrecht.  
www.clairfort.nl 

Publicatiedatum: