Orac rouwt om verlies oprichter

Op 1e Kerstdag 2022 is Guy Taillieu, de oprichter van Orac, op 76-jarige leeftijd overleden. In 1970 richt hij, samen met zijn echtgenote Martine Lauwers (†), de Ostend Research and Application Company op, kortweg Orac. Als 24-jarige ziet hij de opportuniteit om de wetenschappelijke doorbraken met nieuwe materialen, voornamelijk polyurethaan, te vertalen naar nieuwe markten. Nog meer dan een sterk business plan, is het vooral een ijzersterke wil en een heldere droom, die hem aanzetten om in het onbekende te springen.

Beginjaren Orac
In de beginjaren ontwikkelt Orac producten voor de meubel- en reclamesector. Al snel ziet de jonge ondernemer dat de decoratiemarkt veel kansen biedt voor hoogtechnologische materialen. De eerste jaren zijn keihard. De technologie staat nog niet op punt, er zijn geen financiële middelen en de markt wacht niet op de vernieuwende ideeën van de jonge ondernemer. Met volharding en doorzetting verovert Guy evenwel stapsgewijs de wereld. In de jaren 90 komt de doorbraak en begint het bedrijf snel te groeien.

Guy is heel hands-on en ontwikkelt zelf producten, onderhoudt zelf relaties met technologische partners en reist zelf de wereld rond om het Orac verhaal passioneel te verspreiden.

Lokaal geëngageerd
Naast het harde werken aan de jonge onderneming is hij ook lokaal geëngageerd. In de periode 1998 – 2004 krijgt hij de leiding over de lokale handelskamer (Kamer van Koophandel Oostende). Hij brengt de zes lokale, West-Vlaamse kamers samen om zo met één, sterke organisatie klaar te zijn voor de toekomst (VOKA West Vlaanderen). Daarnaast is hij een drijvende kracht om goede doelen te ondersteunen via o.a. de Koning Boudewijnstichting en de Vrienden van Ibis.

Familie
Guy heeft twee kinderen, Laurence en Yves, die beiden actief zijn in het familiebedrijf. In 2006 geeft hij op 60-jarige leeftijd de operationele leiding van het bedrijf door. In 2012 is het volledige bedrijf in handen van de volgende generatie. Hij blijft echter ambassadeur en bezieler van ‘zijn’ Orac.

Zijn grootste plezier? Samen met collega’s, kinderen én kleinkinderen, op het bedrijf een realisatie vieren, en reeds vooruit denken aan de volgende challenge. Vandaag is Orac lokaal verankerd in 10 landen. 440 trotse Oracians zetten het verhaal van Guy met veel passie verder.

Rouwbetuigingen kunnen overgemaakt worden aan de familie via deze link.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven