Hulstein: "Asiades met China als basis is aantrekkelijker dan ooit"

"Voor containervervoer betalen we geen 500 dollar per bank meer, maar nog slechts 50"

2022 zit er zo goed als op. Volgens Jan-Wout Hulstein is zijn meubelfabriek Asiades met China als basis aantrekkelijker dan ooit. De onderneming, met vestigingen in zowel Azië als Nederland, ziet 2023 dan ook met veel vertrouwen tegemoet. "Er is best wel wat veranderd op het gebied van de meubelproductie de laatste jaren en voor Asiades pakt dat momenteel niet verkeerd uit! Zeevrachten zijn weer terug rond de 2000 dollar. Dit betekent dat je nu voor containervervoer geen 500 dollar per bank meer betaalt, maar nog maar 50. Dat maakt produceren in Europese landen als Polen en Turkije weer een stuk duurder", weet Jan-Wout Hulstein. 

Jan Wout Hulstein maakte een selfie met een deel van zijn team.

"Als we terugkijken naar hoe we de Covidperiode door zijn gekomen met winkelsluitingen wereldwijd. Containerprijzen die van 2 naar 20 duizend dollar gingen. Mega omzetstijgingen eind 2020 nadat iedereen aan de hand- of zelf noodrem had getrokken. Het jaar 2022 waar zeevracht begin van het jaar zakte naar 'slechts' 10.000 dollar. De oorlog in Oekraïne die voor een schrikreactie heeft gezorgd waar we nu wat aan gewend zijn. Dat alles gecombineerd met belachelijk hoge gas-, energie- en brandstofprijzen. Voor de onderkant van het midden segment is het nog steeds een erg moeilijke tijd. De bovenkant en het midden segment lopen wel door. Zeker de onderkant van het hoog segment doet het nog steeds goed."

Best heftig
"Momenteel zien we dat de zeevrachten weer terug zijn rond de 2000 dollar. Als je bekijkt wat dit als voordeel geeft voor bijvoorbeeld een bank waarvan er 40 in een container gaan, dan betaal je nu 50 dollar i.p.v. 500. Ander voorbeeld: een fauteuil waar er 100 van ingaan 20 dollar i.p.v. 200. Dus dat is best heftig.
Als we dan kijken wat er gebeurd is in de periode rond Covid-19, dan is er veel productie naar Polen, Turkije etc. verplaatst. Als je vandaag  de dag een vrachtwagen vol met banken of fauteuils door Europa laat rijden naar Nederland, dan betaal je inmiddels meer dan voor een container vanuit Shanghai naar Nederland! Daar komt ook nog eens bij dat de inflatie in heel Europa mega is. Polyether, plywood en uiteraard de lonen en stookkosten zijn alleen maar gestegen. Je kunt dan weliswaar per commissie je items bestellen, maar voor een consument is en blijft het wel dat ze ook bij een ander meubelbedrijf iets moois zien voor een veel betere prijs."

Betaalbare luxe
"Binnen Asiades zien we de laatste jaren een heerlijke groei en met name in de actuele collecties die we dit jaar hebben geïntroduceerd; betaalbare luxe dat nu extra betaalbaar is met dank aan de lagere zeevrachttarieven, terwijl we in Azië ook geen loon- en materialenstijgingen kennen zoals in Europa. We hebben in de Covidperiode veel geleerd. Zijn flexibeler geworden en onze leverbetrouwbaarheid is verder verbeterd. Daar plukken we nu de vruchten van.
Mijn zoon Kevin is net weer terug uit China. Hij heeft acht dagen in quarantaine gezeten, maar kwam superenthousiast terug. De productie is beter dan ooit doordat het bewustzijn van leverbetrouwbaarheid en een constante kwaliteit groter zijn dan ooit."

Volume klanten
"Zelf ben ik net terug uit Indonesië waar we onze IT en customer service al een dikke 20 jaar hebben zitten en waar we ook beslist niet stil hebben gezeten. Nieuwe IT-systeem waar we lang aan gewerkt hebben is een mega goede pijler waar we op kunnen bouwen in de komende jaren en waar klanten zeker de vruchten van kunnen plukken.
We zien Vietnam als een komende speler. De meeste materialen, stoffen, hardware etc. komen uit China. Ook de grotere fabrieken zijn in Chinese handen die vooral de focus op Amerika hebben. Daar komen vooral volume klanten vandaan.
Bij Asiades hebben we vooral onze collectie geüpgraded. We moeten naast de goede looks ook duurzaam bezig zijn en hebben veel materialen kunnen vinden die gerecycled zijn of verduurzaamd gemaakt zijn. Stoffen van 600 gram i.p.v. 200-300 gram. Waterinstallaties waar stoffen gekleurd worden en waar alles hergebruikt wordt. Solarpanelen op de voornaamste productiefaciliteiten en op de showroom in Nederland, waar we 1000m2 panelen hebben liggen."

Beurzen
"Al met al kijken we vol vertrouwen uit naar 2023. We zijn continue collecties aan het vernieuwen met super mooie nieuwe stoffen. Ook beschikken we over een super team. Ik heb net een nieuwe dame in de sales erbij voor België en Frankrijk, en rest van de wereld kunnen we ook weer volop bezoeken. We zien dat de showroom ook weer volop bezocht wordt door klanten van buiten Europa wat weer fantastisch is.
Hopelijk zijn we in september weer op de beurs in Shanghai te zien, maar voor die tijd staan we prominent met Asiades in Jakarta (in maart ) en in januari met een aanwezigheidsstand op Maison et Objet. Rey7 staat dan op Ambiente. En met beide collecties zijn we in april present in Highpoint en juni in Keulen op de IMM. 2023, here we come!"

Meer informatie:
Asiades HK
20F / Drukkerij 
6 Duddell Street Central 
Hongkong 
info@asiades.com  
www.asiades.com  

Arocca 
Laan van Ram 10
7324 BV Apeldoorn
+31 (0) 88 88 168 88
info@arocca.com  
www.arocca.com  

Rey7
www.rey7.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.