Jeffrey Koster van Het Anker Meubelindustrie: "De verharding houdt vooralsnog stand"

2022 is geschiedenis. Het was een jaar dat vooral in het teken stond van de coronapandemie, de uitbraak van apenpokken, inval door Rusland in Oekraïne, het WK Voetbal en het overlijden van koningin Elizabeth II. Als interieurbranche hadden we te dealen met oplopende tarieven van grondstoffen, energie en vervoer, maar over het geheel genomen draaiden veel bedrijven een goed jaar.

Inmiddels is 2023 aangebroken. Benieuwd wat we van dit jaar kunnen verwachten. We vragen het Jeffrey Koster van Het Anker Meubelindustrie BV, welk bedrijf de wind ook niet altijd vol in de zeilen heeft.

Wat zie je als grootste uitdaging voor 2023?
Puur zakelijk gezien: de omzet vasthouden in weerwil van een gespannen markt en dalend consumentenvertrouwen. Om dit te bereiken moeten er flink wat hobbels overwonnen worden. De energiekosten moeten weer naar acceptabele niveaus, de inflatie moet worden beteugeld, de huizenmarkt moet enigszins stabiliseren en het belangrijkste: rust en vrede in Oekraïne. Heel veel van de economische malaise is toch gerelateerd aan deze oorlog.   

Hoe heeft de huidige inflatie impact op je bedrijf en de sector?
Alle segmenten schuiven op; ook wij zijn in de afgelopen twee jaar flink duurder geworden puur door gestegen materiaalkosten. De laagste segmenten hebben hier het meeste last van; de consument die in dat segment winkelt wordt het hardst geraakt door de inflatie. Het Anker opereert in het brede middensegment van de markt; de omzetten blijven daar nog enigszins op peil. Het is lastig om je niet te spiegelen aan de twee succesvolle coronajaren waarin de vraag naar meubels tot grote hoogte steeg. Een logisch gevolg van die twee goede jaren is ook dat de markt voor een stuk verzadigd is. Een bank, kast of nieuwe eetkamerset koop je nu eenmaal niet elke twee jaar."

Wat is er sinds corona veranderd?
Het traditionele, old skool inkopen bestaat vrijwel niet meer. In het verleden was er lichte inflatie, een paar procentjes hier en daar en voor ons was dat voldoende om ééns in de 2, 3 jaar kritisch naar onze prijzen te kijken en deze indien nodig te verhogen. Er was meestal nog wat onderhandelingsruimte bij de leverancier en ook naar onze klanten toe. Dit traditionele scenario is er niet meer. De schaarste van de diverse grondstoffen, en daaraan gekoppeld de prijsstijgingen, waren dusdanig dat er vaak geen enkele onderhandeling mogelijk was. We zijn een hele tijd blij geweest dat we überhaupt de spullen konden krijgen; de markt dicteerde de prijzen en wie ze accepteerde kreeg geleverd. Deze verharding houdt vooralsnog stand."

Waar kijk je met trots op terug?
Zakelijk gezien ben ik trots op onze flexibiliteit om met deze uitdagende omstandigheden om te gaan. Door op tijd te schakelen en waar nodig extra te investeren in voorraden hebben we het hele jaar door onze levertijden goed kunnen bewaken. Veel collega’s zagen deze oplopen tot in sommige gevallen 26 weken; dat is niet alleen extreem lang voor de eindklant maar ook de winkelier moet dan wel erg lang op zijn centjes wachten. Dus trots op ons team, maar ook trots op onze solide basis van loyale leveranciers die altijd bereid zijn om met ons samen dat stapje extra te willen zetten."

Wie wil je in het nieuwe jaar een hart onder de riem steken?
De Oekraïners. Onbegrijpelijk wat daar gebeurt; onmenselijk en verschrikkelijk. We zijn tienduizenden zinloze doden verder en er is nog geen zicht op een spoedig einde. Deze mensen verdienen alle mogelijke steun. Als we iemand een goed nieuwjaar mogen wensen dan geldt dit wat mij betreft voor het gehele Oekraïense volk. Slava Ukraini!"

Meer informatie:
Het Anker Meubelindustrie BV
Westerhout 7
6651 CW Druten
+31 (0)487512000
info@het-anker.nl      
www.het-anker.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven