Dagelijks worden vele hypotheken afgesloten of overgesloten. Dit kunnen hypotheken zijn voor starters, een tweede hypotheek of een lening voor een nieuwe woning. Een hypotheek oversluiten gebeurt ook regelmatig. Dit kan bijvoorbeeld als er verhuisd gaat worden. In ieder geval zijn er veel mogelijkheden als je een hypotheek gaat afsluiten. In dit artikel ontdek je wat de opties zijn.
Foto ter illustratie © Dechev | Dreamstime.com
Deze drie hypotheken worden het vaakst afgesloten
In je zoektocht naar de beste hypotheek, kom je drie soorten het meest tegen. Dat zijn de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek.
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bruto maandbedrag. In de eerste jaren betaal je meer rente en minder aflossing. Hoe meer er van de hypotheek is afgelost, hoe minder rente je betaalt. Daardoor betaal je aan het einde van de looptijd meer aflossing en minder rente. De netto kosten stijgen dan iets. Op de einddatum van de hypotheek is de lening helemaal afgelost.
Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand een vast bedrag af. Daarnaast betaal je rente. Het brutobedrag daalt tijdens de looptijd, omdat het openstaande hypotheekbedrag steeds lager wordt. Daardoor hoef je minder rente te betalen. Ook een lineaire hypotheek is aan het einde van de looptijd helemaal afgelost.
Waar een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek het nodige van elkaar weg hebben, is een aflossingsvrije hypotheek compleet anders. Zoals de naam al doet vermoeden wordt de hypotheek niet afgelost. Je betaalt alleen de hypotheekrente. Vrijwillig aflossen mag wel. Als je dat doet, hoef je minder rente te betalen. Bij verkoop wordt de opbrengst van het huis gebruikt om de hypotheekschuld in één keer af te betalen.
Andere opties
Er zijn nog andere mogelijkheden. Een voorbeeld is de beleggingshypotheek. Hierbij los je niet af, maar spaar je geld op een beleggersrekening. Het geld dat je spaart wordt geïnvesteerd in beleggingen. Als dit goed uitpakt, kan de hypotheek eerder worden afgelost.
Een spaarhypotheek lijkt op een beleggingshypotheek, met dat verschil dat het totale hypotheekbedrag bij elkaar wordt gespaard. Met het spaargeld wordt het hele bedrag in één keer afgelost. Over het gespaarde geld krijg je een vergoeding die gelijk is aan de hypotheekrente.
Mensen die alleen beleggen te riskant vinden, kunnen kiezen voor een hybride hypotheek. Dit is een combinatie van een spaar- en beleggingshypotheek.
Welke hypotheekvorm is het beste?
Dat is een lastige vraag, omdat jouw (financiële) positie en wensen uniek zijn. De meeste mensen kiezen voor een hypotheek die aan het einde van de looptijd volledig is afgelost. Zo loop je niet het risico om met een schuld te zitten, zoals bij een beleggingshypotheek kan gebeuren, of als de opbrengst van het huis tegenvalt.
Het voordeel van een beleggingshypotheek is dan weer dat het voor extra inkomsten kan zorgen, mits de beleggingen goed uitpakken. Het is hoe dan ook altijd slim om met een hypotheekadviseur of financieel adviseur de mogelijkheden te bespreken.