Ambiente Blog

De schoonheid van eenvoud

Pretentieloos, tijdloos, praktisch, aanpasbaar - er zijn veel attributen die van toepassing zijn op Scandinavisch design en levensstijl. De minimalistische, huiselijke stijl uit Noord-Europa fascineert door zijn eenvoud en natuurlijke materialen. Veel lichte, vriendelijke kleuren en gezellige accessoires zoals kussens of dekens zorgen voor comfort en maken de feel-good sfeer perfect.

Het is een langetermijnfavoriet in de interieursector: Scandinavisch design en lifestyle staan al jaren aan de top van de trend. Maar waarom zijn in Scandinavië ontworpen meubels en accessoires zo populair? Waarom zijn er zoveel succesvolle designlabels in Noord-Europa? En waarom hechten de Scandinaviërs zelf zoveel belang aan goed design? De antwoorden zijn te vinden in de traditionele manier van leven van alledag in Scandinavië en in de geografie en het harde klimaat van die landen.

Cultureel erfgoed
De grote waarde van design blijkt onder meer uit het feit dat het veel ruimte inneemt in veel Scandinavische musea. Kopenhagen heeft zelfs een eigen designmuseum, dat in 1890 werd opgericht en in juni 2022 na twee jaar renovatie werd heropend. Het gebouw herbergt het hele spectrum van design, van het verleden tot de grote iconen van het modernisme en de belangrijke thema's van het heden. De ruimte "The Magic of Form" toont bijvoorbeeld de legendarische stoelen van Verner Panton uit de jaren vijftig en lampen van Poul Henningsen. In de tentoonstelling "De tafel is gedekt!" ontmoeten de bezoekers een 13 meter lang verlicht glazen tafelblad van de bekende ontwerper Boris Berlin.

Geen sluitingstijden, geen wachtrijen, geen entree: In de zomer van 2022 gaat ook een virtuele designtentoonstelling in première. Onder de titel "Swedish Design Movement - Leading the way" kunt u design vanuit een geheel nieuw perspectief beleven. Met een muisklik navigeert u door een hyperrealistische digitale versie van het Sara Kulturhus, waarvan het origineel in Skellefteå in Noord-Zweden staat.

Moderne klassiekers
Scandinavisch design zoals wij dat nu definiëren vindt zijn oorsprong in de jaren 1930 tot 1960, toen grote architecten en ontwerpers als het Finse echtpaar Alvar en Aino Aalto of de internationaal gevierde Deense ontwerpers Hans J. Wegner en Arne Jacobsen de interieursmaak van een hele generatie vormgaven. Zij waren de grondleggers van de moderne Scandinavische wooncultuur. "Scandinavisch design" verscheen voor het eerst als term in 1951 ter gelegenheid van de Londense tentoonstelling "Scandinavian Design for Living". Deze gezamenlijke presentatie bleek een slimme zet van de Scandinavische landen, want al snel was Scandinavisch design wereldwijd bekend en succesvol.

Lees verder op ambiente-blog.com (EN)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven