'Schoonmoeder staat niet in de top 3'

Hier liggen wij wakker van tijdens de feestdagen

‘The most wonderful time of the year’ is weer aangebroken. Naast alle mooie bijkomstigheden van de feestdagen, is dit voor veel mensen ook een periode van stress. Zo ligt maar liefst 48% van de Nederlanders wel eens wakker rond deze tijd van het jaar. De redenen? Die zijn uiteenlopend, maar twee spannen de kroon. Van alle mensen die wakker liggen tijdens de feestdagen, ligt 36% wakker van de sociale verplichtingen die erbij komen kijken. Eén op de drie ligt wakker van financiële druk rondom het kopen van cadeaus.  

Dit blijkt uit een onderzoek van Beter Bed dat in november is uitgevoerd samen met MWM2 onder 1054 volwassen Nederlanders.

33% ligt wakker van financiële druk rondom het kopen van cadeaus 
Voor sommige mensen was het andere jaren al moeilijk om cadeaus voor kerst en Sinterklaas te betalen. Nu de inflatie oploopt en de koopkracht daalt, is dit een nog grotere groep. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst één op de drie wakker ligt van financiële druk rondom het kopen van cadeaus. Ouders en verzorgers hebben hier het meeste last van. Van alle mensen met kinderen die slecht slapen rondom feestdagen, ervaart zelfs 39% financiële druk door het kopen van cadeaus. 

Meer mensen liggen wakker van contact met hun eigen familie, dan van contact met hun schoonfamilie 
Schoonfamilie heeft niet altijd het beste imago. Toch blijkt eigen familie juist minder populair te zijn rond de feestdagen. Zo bleek slechts 11% wakker te liggen van contact met hun schoonfamilie, terwijl 14% zich in bed zorgen maakt om contact met eigen familie.

23% ligt wakker bij de gedachte aan onafgemaakt werk  
De decembermaand is voor velen een maand van chaos, vrije dagen en halve werkdagen door borrels en festiviteiten. Hierdoor kan werk nog wel eens blijven liggen. Zo heeft bijna één op de vijf (23%) tijdens de feestdagen zorgen over onafgemaakt werk.

Perfectionisme dwarsboomt de nachtrust van één op de vijf mensen
Legt het idee dat dit ‘the most wonderful time of the year’ moet zijn extra druk op Nederlanders? Voor 20% wel. Zo ervaart één op de vijf stress omdat hij of zij wil dat de feestdagen perfect verlopen. 

Één op de vier slaapt minder goed door eten, één op de zeven door alcohol  
Één op de vier (25%) ligt wakker van het thema 'eten' tijdens de feestdagen. Er wordt vaak veel eten bereid en dus ook gegeten. Daarnaast slaapt 14% slechter door het drinken van teveel alcohol in december.  

Slaapexpert Merijn van de Laar: ‘door stress komt ons lichaam in overlevingsstand’ 
Dr. Merijn van de Laar is psycholoog, slaapwetenschapper en kennispartner van Beter Bed. Hij legt uit dat stress ervoor zorgt dat je lichaam en brein in een overlevingsstand terecht komen. Dit houdt in dat je lichaam tijdens je slaap de omgeving controleert. In de oertijd kon men daardoor snel reageren op dreigingen zoals roofdieren. Hoewel je je tegenwoordig, waarschijnlijk niet meer druk maakt om roofdieren wanneer je in bed ligt, zijn er genoeg andere gedachten die potentieel stress veroorzaken. En zo heeft de gedachte aan iets stressvols hetzelfde effect op je lichaam en brein als het gevaar van een beer die achter je aan rent. Ben je rond de feestdagen aan het piekeren over het diner, de sociale verplichtingen of oplopende cadeaukosten? Dan verkeren je lichaam en brein zich dus in de overlevingsstand.


Foto ter illustratie © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com 

Meer informatie;
Beter Bed
www.beterbed.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.