Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andre Toonen over nieuwe circulaire tapijtencollectie:

''Het idee ontstond al tien jaar geleden, maar de tijd was er toen nog niet rijp voor''

Wereldwijd komt men tot de conclusie dat er beter voor het milieu gezorgd moet worden en verantwoording afgedragen moet worden van wat er geproduceerd wordt. Tapijtenfabrikant Cunera speelt hierop in door haar eerste circulaire tapijt te ontwikkelen, een idee dat tien jaar geleden al is ontstaan, maar ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt.

''Het idee voor circulair fabriceren is tien jaar geleden al ontstaan,'' vertelt eigenaar André Toonen. ''Alleen was de tijd er toen nog niet rijp voor. Ondertussen raken we meer en meer gedwongen materialen en grondstoffen te hergebruiken omdat we in de wetenschap leven dat de grondstoffen op onze aarde eindig zijn.''

Met het nieuwe circulaire tapijt wil Cunera met gebruik van bestaande technieken en grondstoffen in staat zijn vloerbedekking te produceren en dit na gebruik ervan weer terug te nemen uit de markt. Mits dit aan de gestelde voorwaarden voldoet! Vervolgens wordt hier, via een speciaal proces van tapijt naar vezel en van vezel naar garen, weer een nieuw tapijt van gemaakt.

Uitdaging
Zoals eerder beschreven borrelde het idee voor circulair ontwikkelen als eerder bij eigenaar André Toonen. ''Maar dit is nog niet zo gemakkelijk, want: hoe kunnen we tapijt produceren dat na gebruik weer zodanig bewerkt kan worden, dat het weer als grondstof kan dienen voor een nieuw tapijt?''

Cunera gebruikt al decennia lang duurzame, natuurlijke grondstoffen om daarmee kwalitatief hoogwaardige vloerbekleding te produceren in Rhenen. Dit resulteert in een natuurlijke uitstraling die verwerkt kan worden tot kamerbreed tapijt, maar ook als karpet toegepast kan worden.

''Na drie jaar ontwikkelen, zijn we zover dat we ook in een tastbaar product kunnen aantonen dat circulair tapijt niet langer een droom is, maar werkelijkheid!,'' verteld Andre met gepaste trots.

Samenstelling
De samenstelling van de nieuwe circulaire vloerbedekking is nagenoeg volledig gebaseerd op bio-based materialen. Denk hierbij aan wol, katoen, jute en een klein percentage polyester. Het gebruikte poolmateriaal is 100% zuiver scheerwol: bij deze wol is extra aandacht besteed aan het spinproces om een kwalitatief hoogwaardig garen te kunnen produceren. Om het milieu niet onnodig te belasten is de toegepaste wol een ongeverfde kwaliteit. 

Absoluut geen lijm
In de praktijk moet de vloerbedekking wel aan voorwaarden voldoen om het na gebruik terug te kunnen nemen en te laten verwerken tot grondstof voor nieuwe producties. 

André: ''Om de vloerbedekking na gebruik uiteindelijk tot vezel te kunnen laten verwerken, mag er absoluut geen lijm of verlijming worden toegepast! Als dit wel het geval is dan is het daarvoor onbruikbaar geworden en voldoet het niet aan de voorwaarden retour te nemen.''

Terugname
Gemiddeld gaat een vloerbedekking/karpet, volgens André, tussen de 7 en 10 jaar mee, maar langer komt ook regelmatig voor. Dit is geheel afhankelijk van de gebruiksintensiteit en onderhoud.

''Na gebruik kan de klant contact opnemen met Cunera over de manier en voorwaarden waarop het tapijt retour zal gaan, dan wel direct naar de toekomstige bestemming. De aankoopfactuur moet wel bewaard worden en vooraf doorgegeven worden aan Cunera.''

''Tijdens de ontwikkeling van deze vloerbedekking is de keten nog niet ingericht op een retourprogramma voor dergelijke vloerbedekking. Ontwikkelingen in die richting zijn er al wel. Als het tapijt na gebruik goed genoeg blijkt te zijn voor recycling ontvangt de klant van Cunera een tegoedbon voor aanschaf van nieuwe vloerbedekking uit onze collectie.

''Het vervolgproces van de vloerbedekking zal zijn dat het wordt versneden, tot vezels verwerkt, waarna het na het ' kammen' en/of 'kaarden' van het garen weer gebruikt kan worden als vezel voor toepassing voor spinnen van garen voor nieuwe doeleinden,'' besluit André Toonen. 

Meer informatie;
Cunera
[email protected]
www.cunera.nl