Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe staat het met dominantie Belgische winkelketens?

Als je door de hoofdwinkelstraten loopt, zie je met name winkels die bij bekende ketens horen. Deze winkelformules staan al op onze visuele harde schrijf en vallen ons daardoor eerder op.

Maar toch vormen filiaalwinkels landelijk gezien nog steeds een ruime minderheid ten opzichte van de zelfstandig ondernemers. Als we naar het aantal verkooppunten kijken is de filialiseringsgraad in België slechts 18%. Maar in oppervlakte drukken de filiaalwinkels een veel groter stempel op het winkelbeeld. Maar liefst 40% van de winkelvloeroppervlakte in België behoort tot winkelketens. Zo begint Frans Smit zijn blog voor Locatus.



Verschillen per Gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest springt eruit als we naar de verhouding kijken op basis van het aantal verkooppunten. Van alle winkelpanden is slechts 15% bezet door een winkelketen (ten opzichte van 18 à 19% in de twee andere Gewesten). Kijken we naar de winkeloppervlakte dan valt het Waals Gewest juist op. Hier is 46% van de oppervlakte van een ketenorganisatie. Het Vlaams en het Brussels Gewest blijven onder de 40%.


Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

De verschillen zijn met name te verklaren doordat de balans in type winkelgebieden anders is in de Gewesten. Zo heeft Wallonië relatief veel aanbod in shopping centres en baanconcentraties, terwijl Brussel vooral binnenstedelijk is.

Verschillen per type winkelgebied
Locatus zoomt verder in. Wat zijn de verschillen per type winkelgebied? Of het nu gaat om de filialisering op basis van aantal panden óf oppervlakte, de ranking van de winkelgebieden is voor beide hetzelfde.


Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

De binnenstad valt daarbij in de middenmoot. Dat zou je wellicht niet verwachten als je door het centrum van een stad loopt met al die bekende ketenwinkels. Deze lagere filialiseringsgraad komt met name omdat hier ook veel horeca te vinden is. En dit is juist de sector die bij uitstek de laagste filialiseringsgraad heeft (4% op basis van aantal, 7% op basis van oppervlak). Planmatige winkelgebieden en baanconcentraties hebben de grootste concentratie van ketenwinkels.

De laatste 10 jaar is de verhouding filiaalwinkels versus zelfstandigen redelijk stabiel gebleven. De grootste stijging in filialisering zien we bij speciale winkelgebieden zoals  factory outlet centra. Ook bij de baanconcentraties zien we een toename van filiaalwinkels.


Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

Verschillen per sector
De filialiseringsgraad per sector (groep) varieert grotendeels tussen de 23% en 33% van het aantal verkooppunten. Met als grote uitzondering de horeca. Kijken we naar oppervlakte dan zien we een veel grotere spreiding.

Publicatiedatum: