'Topprestatie waar menig vakcollega moeite mee zou hebben'

Beste meubelmaker van Nederland wint ook op internationaal niveau

Van 31 maart t/m 1 april 2022 vond de 20e editie van WorldSkills Netherlands plaats. Dé jaarlijkse mbo-vakwedstrijden. Hierbij werd HMC’er Koen van Ast, woonachtig in Kapelle, na een spannende strijd uitgeroepen tot winnaar in zijn categorie: Beste meubelmaker van Nederland. Met deze overwinning mocht hij meedoen aan het WK in Shanghai. Helaas kon deze, vanuit centraal besluit van WorldSkills Netherlands, vanwege coronamaatregelen niet doorgaan. Daarom werd Koen, en andere Skills-winnaars een andere internationale ervaring geboden.Skills Poland
Door zijn overwinning bij de Nederlands Kampioenschappen voor het mbo had Koen zich gekwalificeerd om  Nederland te vertegenwoordigen bij de Wereldkampioenschappen tijdens de Worldskills in Shanghai van 12 t/m 17 oktober 2022. Helaas heeft de organisatie van WorldSkills Netherlands vanwege strenge coronamaatregelen in China moeten besluiten niet naar China te gaan. Dit betekende dat er voor Koen, en de winnaars van andere beroepen bij Skills The Finals die naar Shanghai zouden afreizen, een alternatieve internationale ervaring gevonden moest worden. Dit werd Skills Poland, dat van 23 t/m 25 november 2022 plaatsvond. 

Internationale wedstrijdervaring
Bij Skills Poland kon Koen alsnog meedoen op internationaal niveau. Hij streed hier niet mee met de Poolse deelnemers voor een podiumplaats in hun nationale deelnemersveld, maar juist met andere internationale winnaars binnen het beroep ‘’cabinetmaking’’. Hier nam Koen het op tegen Hongaarse en Deense studenten. De wedstrijdopdracht was het maken van een beukenhouten nachtkastje met een paneeldeur en een lade met half verdekte zwaluwstaarten. Dit allemaal in 11 uur, verdeeld over twee dagen.Goud voor Koen
Koen heeft een topprestatie geleverd. Zijn HMC begeleider Leo Zwagemaker vertelt: "Koen heeft een topprestatie geleverd waar menig vakcollega moeite mee zou hebben. Zijn meubel was af, maar dat van sommige andere ook. Na een spannende tijd waarin ze moesten wachten op de uitslag werd het snel duidelijk. Koen had gewonnen en de eerste prijs veroverd. Hij had zelfs hoger gescoord dan de zeven Poolse deelnemers."

WorldSkills Netherlands
Skills The Finals 2022 is onderdeel van een gezamenlijke promotie van het beroepsonderwijs onder de noemer ‘dit is mbo'. WorldSkills Netherlands werkt daarbij nauw samen met partners uit de overheid, het onderwijs en bedrijfsleven zoals het Ministerie van OCW, MBO Raad, VO Raad, SBB, ROC van Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Fonds 21, Expertisepunt LOB en een groot aantal sponsoren.

Hout- en Meubileringscollege
Het HMC is sinds 1929 de enige mbo vakschool waar alle opleidingen met hout, meubel of interieur te maken hebben, in Amsterdam en Rotterdam. Naast het regulier onderwijs, verzorgt het HMC ook na-, her- en bijscholing voor mensen die al in de branches werkzaam zijn en diverse praktijkcursussen en vakopleidingen.

Meer informatie:
Hout- en Meubileringscollege (HMC)
www.hmcollege.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.