Lagere omzet woondetaillisten laat barometer woonbranche dieper in het rood zakken

De stand van de woonbranche economische barometer is in de maand november, na een lichte verbetering in oktober, toch weer gedaald. De barometer eindigde de maand november op een stand van -16,1 wat een daling van ruim twee punten betekent ten opzichte van de voorgaande maand. Het zijn de deelindicatoren over de woningmarkt en de omzet van woondetaillisten die de afgelopen maand verslechterden.


De woonbranche economische barometer is opgebouwd uit de deelindicatoren: omzetontwikkeling woondetaillisten, consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen en de woningmarkt.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand oktober 2022 uitgekomen op -2,2. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in oktober een daling van de omzetwaarde van 2,2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder volgens het CBS. De omzetdaling werd veroorzaakt door een dalend volume (-14,5%). Het prijsniveau lag wel een stuk hoger dan een jaar geleden.

Consumentenvertrouwen
Consumenten waren in november iets minder somber dan in oktober, toen hun vertrouwen een absoluut dieptepunt bereikte. In november kwam het vertrouwen uit op -57, tegen -59 in oktober, aldus het CBS. Consumenten waren in november iets minder pessimistisch over de economie dan in oktober. De deelindicator economisch klimaat ging van -75 naar -72. Consumenten waren vooral minder negatief over de economie in de komende twaalf maanden. Over het doen van grote aankopen waren consumenten vrijwel net zo negatief als in oktober.

Producentenvertrouwen
De stemming onder ondernemers in de industrie is in november verbeterd. Het vertrouwen ging van 2,5 in oktober naar 3,0 in november, aldus het CBS. Dat komt vooral doordat ondernemers positiever waren over de verwachte bedrijvigheid. Ondernemers waren positiever over de productie in de komende 3 maanden. Ook waren ze wat positiever over hun orderpositie. Daarentegen waren producenten negatiever over de voorraden gereed product.

Woningmarkt
In oktober 2022 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 14.863 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 8,2 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van september werden er in oktober zelfs 15,7 procent minder bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt is van 0,3 in oktober gedaald naar -8,2 in november.

Bron: Woonbranche Economische Barometer 

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR  Almelo
0546 45 66 62
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven