De prijzen van woningen met betere energielabels stijgen sneller dan die van minder duurzame woningen. Bovendien worden huizen met betere labels meer verkocht. Maar welke eigenaren bezitten de meest duurzame woningen en hoe ontwikkelt de woningprijs zich precies per energielabel? Het Kadaster deed onderzoek.
Duurzaam huis in Ecowijk 'De Kiem'.
Greep uit de conclusies:
Van alle woningen in Nederland met een energielabel heeft bijna 27% label D of slechter. Woningen met de slechtste 2 labels F en G zijn vooral van eigenaar-bewoners (56%) en kleine investeerders (bijna 17%). Woningcorporaties bezitten juist relatief veel duurzame woningen (energielabel A, B of C): 43% tegenover 33% van de woningen met label D of slechter.
Den Haag heeft van de 4 grootste steden (G4) het grootste aandeel woningen met een slecht energielabel (D of slechter), bijna 38%. Dat is ruim boven het landelijk gemiddelde van 27%.
Woningen met energielabel D of slechter worden vanaf 2015 in heel Nederland steeds minder verkocht, vooral in de steden in de Randstad.
In de categorie woningen van voor 1940 werden recent flink meer duurzame woningen verkocht (label C of beter) dan minder duurzame woningen. In het 3e kwartaal van 2020 had ruim 15% van de verkochte woningen van voor 1940 energielabel C of beter, in 2022 was dat ruim 29%.
Download hier het gehele rapport.